La CUP celebra que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi emmarcat el seu pla de govern en els paràmetres d'excepcionalitat i de fer marxa enrere en les retallades.

En aquest sentit, el diputat cupaire Albert Botran considera que les paraules del president, que ha parlat de revertir les retallades i portar Catalunya a les portes d'una República, demostren l'èxit de la lluita dels moviments socials i el múscul popular. No obstant això, també ha fet una crida a estar amatent, ja que augura que el govern català es trobarà amb el mur dels poders econòmics.

"Un Govern que es compromet a revertir retallades és l'única manera que el procés pugui reeixir", ha dit. Botran creu que un procés d'independència no s'entendria si s'apliquessin polítiques antisocials. Per tant, opina que la línia del Govern de Puigdemont és més "encertada".

No obstant això, sobre el ritme de desplegament del pla de Govern, Botran ha marcat que els tempos de l'executiu i de la CUP són diferents. Per això, ha avisat que la formació anticapitalista estarà al darrere per fer que aquest avanci, com ja va fer amb la declaració del 9N, ratificada fa unes setmanes al ple del Parlament. 

Per això, des del faristol, el cupaire ha demanat al Govern català que planti cara a l’Estat quan aquest "vulgui vulnerar la nostra sobirania". En definitiva, considera que amb aquest pla s'ha d'incórrer en la desobediència, en el "xoc de legitimitats", i avisa que "el Govern ho ha d'acceptar" perquè no hi ha marge en el marc que "imposa l'Estat espanyol". És més, Botran ha assegurat que la CUP estarà al costat de l'executiu "si la seva decisió és ferma i coherent". 

Preguntat per si el pla de govern que ha exposat Puigdemont pot complir-se en els 15 mesos que queden de legislatura, Botran creu que és possible tirar-ho endavant si va acompanyat "de voluntat política i la mobilització de la societat". Tot i això, ha reconegut que els ritmes de compliment que s'han seguit fins ara "no era el que esperàvem".

Pressupostos

"La mare dels ous", en paraules del mateix Botran, continuen sent els pressupostos, ja que el president ha vinculat moltes de les mesures que contempla el seu pla de govern al fet de tenir uns comptes nous.

De fet, Puigdemont s'ha mostrat optimista que finalment la CUP hi doni suport. De moment, però, només hi ha hagut un parell de contactes per aquesta qüestió.

Mentrestant, el diputat Albert Botran ha insistit avui que calen uns pressupostos desobedients. Els cupaires consideren que uns pressupostos circumscrits a l'autonomia no podran donar resposta a les necessitats de la gent. Per tant, "hem d'executar uns pressupostos desobedients, hem de ser conscients que el marc de l'Estat ofega", ha reclamat.

Discrepàncies

Malgrat que la CUP celebra els reptes de Puigdemont: Revertir retallades i l'Estat propi, Botran ha volgut deixar clar que entre les dues parts encara hi ha moltes discrepàncies.

En concret, en tot allò que té a veure amb el projecte de BCN World. De fet, el cupaire ha afirmat que ara per ara "el consens és impossible" en aquest punt. "La informació dels compromisos del Govern és nul·la, no podem afirmar que vulguin un model diferent", ha explicat. 

El cupaire també ha volgut deixar ben clar que discrepen pel que fa al plantejament del model educatiu i universitari, i el model de seguretat.