“Hi ha el risc d’un pacte per consolidar el règim del 78”. Així ho ha denunciat la diputada de la CUP, Maria Sirvent, aquest dijous des del Parlament, que ha assegurat que s'hi oposaran frontalment. Ho ha fet després de la moció pactada entre el PSOE i el PDeCAT i finalment retirada que apel·lava al diàleg dins la llei. En aquest sentit, ha posat exemples com el cas Castor o el cas 3% per exemplificar aquest règim del 78.

“No estem parlant d’una millora del finançament o d’un nou encaix de Catalunya, sinó que volem exercir el dret d’autodeterminació”, ha sostingut la diputada anticapitalista, que ha avisat que no “negociaran les engrunes d’un sistema caduc”. Sobre el cas Castor ha lamentat que una infraestructura “sense interès públic” ha acabat amb “conseqüències irreparables” per la població i “guanys” que s’han endut “els de sempre”. Pel que fa al cas 3%, ha criticat que el PDeCAT no només “no reconeix els fets”, sinó que fa “com si no anés amb ells”.

En aquest sentit, Sirvent ha denunciat que “no és una poma podrida”, sinó que la corrupció està “inserida en el sistema”. Ha posat el dit sobre la nafra de la “sociovergència” que governa molts municipis, però també sobre un Govern de la Generalitat que fa “gestió burda de l’autonomisme”.

Finalment, sobre la defensa d’un referèndum efectiu per part del president del Parlament Roger Torrent, Sirvent ha avisat que “qualsevol solució que passi per apel·lar al permís de l’Estat serà una solució que ens deixa orfes d’una veritable resolució”. I ha conclòs: “Ja ens agradaria que l’Estat acceptés l’exercici del dret d’autodeterminació, però no és la situació”.