Pedro Sánchez “ha de decidir si vol ser Cameron o Rajoy”. Així ho ha assegurat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha instat el president espanyol a acceptar un referèndum d’autodeterminació on sotmetre la seva proposta d’una millora de l’autogovern com a 'no' a la independència. “Ha de decidir si aborda el problema polític pensant en les properes eleccions o en les properes generacions”, ha afirmat en un esmorzar informatiu del fòrum Nova Economia aquest dijous. El referèndum, ha defensat, ha de ser "inevitable".

“Si Sánchez té un projecte per a Catalunya, ha d’estar disposat a sotmetre’l a votació en un referèndum d’autodeterminació”, ha defensat el president de la cambra. De Pedro Sánchez ha assegurat que és “qui té la responsabilitat de dialogar”. Ha admès que “la música ha canviat” respecte de l’executiu de Rajoy, però ha advertit que “amb la música no n’hi ha prou”.

“Ha de decidir si es deixa condicionar per la dreta dura de Casado i Rivera o negocia amb respecte als principis democràtics”, ha advertit Torrent. “Si fa el primer, pot guanyar vots a curt termini, però colpejarà els fonaments que sostenen l’estat de dret”, ha afegit.

Durant la seva conferència, el president Torrent ha situat el referèndum acordat, la “via escocesa”, en el centre de la solució política al conflicte. En aquest sentit, ha apel·lat a construir grans aliances internes per “passar del referèndum impossible al referèndum inevitable”. Ha cridat a “impulsar tots els elements de pressió pacífica i democràtica” i “donar-ho tot” per fer-ho possible.

Torrent ha apel·lat a la gent que va sortir al carrer el 3-O, “l’espai on hem de cercar aliances per fer el referèndum”, que permet eixamplar la base. Aquell dia, ha sostingut, “gent molt diversa ens vam conjurar per defensar la democràcia”. En aquesta línia, ha defensat la necessitat que l’independentisme “pensi en la part del país que no comparteix els seus objectius”. Ha tornat a situar el front unitari contra la repressió en un primer pla.

Per altra banda, el president de la cambra ha subratllat que, amb presos polítics, no pot haver-hi un diàleg "franc" amb el govern espanyol.

"Una sentència condemnatòria faria irreversible el trencament"

Sobre el judici del cas 1-O, previst per finals d'aquest any, el president del Parlament ha advertit que "una sentència condemnatòria faria irreversible el trencament entre la ciutadania de Catalunya i les institucions de l'Estat espanyol". En aquest sentit, ha tornat a interpel·lar el president espanyol, que "ha de ser conscient que el judici polític contra l'independentisme és la prova el cotó de la democràcia espanyola".

Sobre les eleccions municipals de l’any que ve, Torrent no ha rebutjat explícitament una candidatura unitària, però sí que ha subratllat que la pluralitat de l’independentisme és la seva riquesa. Ha demanat que “ningú no se senti exclòs per qüestions ideològiques”.

El president de la cambra ha advertit que, des de la sentència de l’Estatut, i després amb l’anul·lació de lleis socials per part del Tribunal Constitucional, la legalitat espanyola “ja no és legítima a Catalunya”, perquè s’ha trencat el pacte social i el respecte als drets fonamentals.