L'actual secretariat nacional de la CUP traslladarà dilluns que ve una proposta al consell polític (CP) de la formació anticapitalista per posar en marxa ja els tempos i el reglament del procés electoral intern que culminarà amb la renovació d'aquest òrgan de coordinació a finals del mes de juliol. Serà llavors la setmana que ve, quan el CP haurà d'aprovar aquest calendari.

Un procés de renovació del secretariat nacional, ara mateix partit per la meitat, que haurà d'estar enllestit abans de l'agost amb l'objectiu "d'enfortir i oxigenar” els espais de decisió, tal com ha explicat el membre de l'organisme Xevi Generó.  I sobretot per fer front a la nova etapa política que s'obrirà a partir del mes de setembre amb la prova de foc pel procés, i també per la CUP, que suposarà la qüestió de confiança plantejada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Una decisió que estarà en mans dels òrgans de direcció com ara el CP, però no pas del secretariat.

En la darrera assemblea nacional de la CUP a Esparreguera, la militància cupaire va decidir canviar el mètode d'elecció dels 15 membres del secretariat. Per un cantó, ara hi ha la possibilitat d'articular candidatures col·lectives que hauran d'estar formades per 11 militants i 5 més com a suplents, i per l'altra, es poden presentar fins a 4 llistes individuals.

És en aquest escenari, on s'està intentant negociar una única candidatura "de consens" que obtingui tant si com no el suport del 65%, com a mínim, de la militància, que ara per primera vegada podrà votar telemàticament el secretariat nacional. Al darrere d'aquesta opció hi està treballant l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, segons ha pogut confirmar El Nacional, amb l'ajuda d'un parell o tres de persones que coneixen bé el territori, però de moment no hi ha cap nom concret sobre la taula. 

Aquí està la clau de volta de la renovació del secretariat, veure com es tanca aquesta candidatura de consens i que pugui satisfer totes les veus de la CUP per obtenir el suport mínim del 65% de la militància. Això no significa, però, que arribat el moment pugui haver-hi altres llistes.

Poble Lliure

"Ens sorprenen les declaracions de Poble Lliure sobre la democràcia interna a la CUP". Aquesta ha estat la reacció del cupaire Xevi Generó durant una entrevista a Els Matins de TV3, quan se li ha preguntat pel comunicat que va emetre ahir aquesta organització, on qüestionava la direcció de la CUP, fins al punt de reclamar "urgentment" la renovació del secretariat.