"Un joc de paraules". Aquesta és la valoració que fan algunes veus internes de la CUP, un cop coneguda la decisió del govern català de canviar el nom de la conselleria d'Exteriors per escapolir-se del Tribunal Constitucional, malgrat que fa unes setmanes havia dit que no ho faria.

En el faristol del Parlament, la formació anticapitalista ha assegurat públicament que "no comparteix" la decisió. "Davant la pressió de l'Estat no es pot anar cap enrere, sinó cap endavant", ha afirmat el portaveu cupaire Albert Botran. Per acabar ironitzant que "posats a canviar noms, li podrien haver posat Cancelleria com fan altres governs".

De fet, Botran ha admès que s'han assabentat de la decisió just quan el conseller Raül Romeva ho anunciava en roda de premsa, després del consell executiu de cada dimarts. Davant d'això, el cupaire ha fet una crida a "no deixar-se condicionar per amenaces", en relació a l'anunci del ministre de Justícia, Rafael Català, d'impugnar les ponències de la desconnexió quan comencin a funcionar.

La relació amb CSQP

Després de la carta que la CUP va enviar als diputats de CSQP, on els retreien una actitud de "linxament", malgrat que també els emplaçaven a tendir ponts de diàleg, avui Botran ha insistit que l'objectiu de la missiva és aconseguir que hi hagi "debat polític" amb els comuns.

En aquest sentit, els cupaires volen que durant aquesta setmana hi hagi una reunió amb ells "d’anàlisi de la situació global", més enllà de temes concrets com pot ser el ple de la setmana que ve sobre la pobresa. Abans, aquest matí, el portaveu de CSPQ, Joan Coscubiela, havia emplaçat la CUP a treballar conjuntament de cara a aquesta cita parlamentària.