La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) continua amb la seva particular croada per defensar el territori i la gestió popular dels recursos. Després d'interpel·lar al conseller de Territori, Josep Rull, en el darrer ple del Parlament, ara la formació anticapitalista porta a la cambra una moció amb cinc punts on demana una moratòria per tots els plans directors urbanístics (PDU) que s'estan tramitant en aquests moments, fins que s'aprovi la nova llei de Territori que prepara el Govern. Exactament, són 14 els plans urbanístics que s'estan elaborant. Entre aquests, els cupaires n'han detectat tres especialment "conflictius". 

Per una banda, el PDU de l'activitat minera al Bages, segons el Govern, ordenarà aquesta activitat a la comarca amb una visió de conjunt i vetllarà perquè sigui "sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic". El pla reserva sòl per a fins a tres noves plantes de valorització de sal i enumera 11 possibles mesures per al període transitori entre el tancament del Cogulló i l’entrada en funcionament de les instal·lacions de Súria. En aquest cas, la CUP opina que el pla respon només a un rentat de cara a l'empresa Iberpotash i que "no corregeix els impactes ambientals que s'han generat". 

L'altre escull torna a ser el PDU que ha de permetre la implantació dels centres turístics integrats dins l’àmbit del centre recreatiu i turístic PortAventura, el projecte conegut com a BCN World. Ara mateix, el projecte inicial de ressorts i casinos està aturat, en pro de l'acord d'estabilitat entre JxSí i la CUP. No obstant, hi ha el compromís del Govern de replantejar-ho, i així ho ha traslladat recentment el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, a l’alcalde de Salou, Pere Granados, en una visita realitzada a l’Ajuntament, per tal d’informar de la "bona marxa" dels treballs en el pla director urbanístic.

Tanmateix, la CUP ha denunciat reiteradament que no s'està fent res i que en cap cas ara mateix s'està buscant el consens. Cal tenir en compte que per la formació anticapitalista, el projecte BNC World és una línia vermella. De fet, el diputat cupaire Sergi Saladié ha assegurat que el Govern actua com a "corredor de finques" de La Caixa, propietària dels terrenys on s'hauria de construir el complex d'oci i joc. "Algun dia haurem de parlar seriosament d'això", etzibava el cupaire en seu parlamentària. 

I per últim, el tercer projecte conflictiu és el PDU aeroportuari de la Cerdanya, que segons els cupaires s'està fent d'esquena als ajuntaments de la zona. De fet, el síndic de greuges s'ha fet ressò de les veus contràries al pla i, abans que s'aprovi definitivament, ha demanat informació sobre les característiques i els possibles efectes ambientals i urbanístics que pot comportar.

Procediments

La moció de la CUP sobre territori també contempla la revisió dels procediments i la metodologia que regeixen els plans directors urbanístics. En aquest cas, proposen que abans de la seva aprovació definitiva, el pla passi per seu parlamentària. L'objectiu, segons explica el mateix Saladié, és guanyar en transparència i major participació. "Com més agents hi participin, millor", reclama.

Suspensió

El text preveu demanar també la suspensió i revisió de cinc PDU's aprovats recentment. En concret són: el del Circuit de Barcelona-Catalunya, el del Delta del Llobregat, el del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, el del Logístic de l'Alt i Baix Penedès, i per últim, el de les Àrees Residencials Estratègiques (AREES).

Ja de cara al futur, la moció de la CUP demana també que el Parlament insti el govern català a presentar al més aviat possible la nova llei de territori i la llei del sòl d'ús agrari. De fet, els cupaires han lamentat durant aquests dies que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no esmentés aquestes noves lleis entre les seves línies d'actuació, per la qual cosa creuen que el Govern no la considerarà "prioritària". Mentre que per la CUP són dos dels pilars bàsics per la plena sobirania del país.