El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous adherir-se al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum impulsat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aposta per un referèndum pactat amb l'Estat i que ja suma 50.000 adhesions en poc més de 24 hores.

Això sí, ho ha fet amb l'abstenció de la CUP, que no ha volgut donar suport a la moció presentada pel Grup d'Entesa que instava els governs català i espanyol a "superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per a la comunitat internacional amb un resultat que haurà de ser vinculant i efectiu". Finalment, la moció ha tirat endavant amb els vots favorables de CiU, ERC i Entesa; l'abstenció de la CUP, i els vots en contra del PSC, PP i C's.

A l'hora de defensar l'abstenció, la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Maria Rovira ha afirmat que si es vol fer el referèndum "s'haurà d'obeir la legalitat pròpia i desobeir els tribunals que pretenen negar-la" i que "no hi ha dilacions que valguin" en aquest objectiu perquè són "pessimistes sobre la possibilitat que la consulta arribi a substanciar-se després d'un acord amb l'Estat".

Contradicció amb la CUP Nacional

L'abstenció dels cupaires a la Diputació de Barcelona contrasta amb l'actitud de diversos membres de la CUP Nacional. De fet, destacats membres de la formació anticapitalista com la diputada Mireia Boya o l'exdiputat Quim Arrufat ja s'han adherit al manifestat del Pacte Nacional pel Referèndum i que des del compte de Twitter de la formació es convidi a donar-hi suport. A més, Boya ha fet també la traducció del text del manifest a l'aranès.