Els advocats encarregats de la defensa de Mireia Boya i Anna Gabriel, diputades de la CUP durant l'anterior legislatura, han demanat al Tribunal Suprem ampliar les diligències d’investigació. Concretament sol·liciten al jutge Pablo Llarena, encarregat de la causa, que s’inclogui en la querella per rebel·lió la repressió durant el referèndum de l’1 d’octubre.

En l’escrit, presentat aquest dilluns, els advocats defensors Carles López i Benet Salellas demanen diligències i actuacions que consideren “útils, pertinents i necessàries”, que tenen a veure amb la vigília i la celebració del referèndum, i més concretament sobre l’actuació dels cossos policials de l’Estat espanyol.

 

En primer lloc, es demana que la policia judicial elabori un informe sobre els comiats als membres de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia desplaçats a Catalunya al crit d'“a por ellos”. Ho consideren necessari “a efectes de confirmar la neutralitat necessària dels funcionaris públics en la seva actuació” l’1 d’octubre. Demanen que l’informe sigui realitzat per unitats de policia judicial dels Mossos o l’Ertzaintza, perquè els cossos implicats en l’informe són els que tenen atribuïdes les funcions de policia judicial en aquest procés.

En segon lloc, demanen que declari com a testimoni el director general de CatSalut, perquè aporti informació sobre la violència policial d’aquell dia, enfrontant-les a les declaracions del testimoni Diego Pérez de los Cobos, màxim responsable del dispositiu policial contra l'1-O, que va considerar falses les xifres sobre ciutadans lesionats.

Finalment, precisament en relació a les declaracions davant del Suprem de Pérez de los Cobos, demanaran que siguin citats els observadors internacionals del referèndum. Aquell dia van ser “testimonis en els col·legis electorals dels fets que aquí s’investiguen”, argumenten els advocats defensors.