Creix la pressió dels partits independentistes contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, arran del seu cas judicial per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Què en pensa la CUP? Els cupaires declinen posicionar-se i diuen que no prendran posició fins que els responsables d'investir Borràs, ERC i Junts, diguin quina és la seva proposta. Ara bé, la formació anticapitalista assegura que "no pot haver un projecte col·lectiu sotmès a interessos individuals" i que l'independentisme "no es pot permetre cap ombra de sospita de corrupció". Així ho ha expressat en roda de premsa el diputat Xavier Pellicer, pocs minuts després de la compareixença de Borràs, on la presidenta ha assegurat que no pensa abandonar el seu càrrec i ha demanat a l'independentisme que no compri el relat de la "repressió judicial".

"Ni la corrupció ha de tapar la guerra bruta de l'estat, ni la guerra bruta de l'estat ha de tapar la corrupció", ha dit Pellicer, que ha recordat que com ERC i Junts van ser els responsables d'investir la presidenta del Parlament, han de ser ells els què diguin quina proposta tenen per abordar aquesta situació, que no és sobrevinguda, i que ja sabien ambdós partits que possiblement acabaria passant ja que Borràs es va presentar al càrrec amb l'ombra d'aquest cas judicial.

 

Va ser la CUP qui l'any 2017 va introduir al reglament del Parlament l'article 25.4, que apunta que un diputat ha de perdre els seus drets un cop se li obre judici oral quan es per casos de corrupció. És aquest article que obrirà un pols dins l'independentisme, depenent de si s'activa o no aquest article un cop se li obri judici oral a la presidenta Borràs. La CUP no diu amb claredat quina posició prendrà a la Mesa i prefereix anar pas a pas, però mentrestant, per estar lluny del focus en una polèmica que consideren que no han generat ells, esperaran que ERC i Junts es manifestin: "La responsabilitat és de qui ha generat aquest escenari, que expliquin què volen fer", ha insistit Pellicer, que ha recordat que ells no la van votar.

En la seva intervenció, Borràs ha apuntat que no pensa dimitir, que és innocent i que no considera que l'article 25.4 l'afecti a ella, ja que considera que no ha comès cap delicte. Mentrestant, a Esquerra Republicana, de moment no han fet cap intervenció aquest dimarts, després del discurs de la presidenta. Si que dilluns Vilalta va demanar a Borràs que conservi l'honorabilitat de la institució i que no arrossegui el projecte​ independentista a tot aquest entramat, unes paraules que Borràs ha contestat demanant que no s'utilitzi un cas judicial per apartar-la judicialment.