Les negociacions entre el Govern i la CUP pels pressupostos del 2016 no acaben d'arrencar del tot. Hi ha hagut contactes i trobades entre junters i cupaires per conèixer la seva preparació, però sense la profunditat que requereix una negociació d'aquest nivell. De fet, la formació anticapitalista havia de reunir aquest dissabte el seu consell polític més el GAP (Grup d'Acció Parlamentària) per continuar treballant "en el procés de maduració" del debat i tenir clar, abans del dia de la votació, si donen suport als comptes o no.

Això no obstant, aquesta trobada no s'ha fet i queda pendent "la decisió d'entrar o no a fons als pressupostos" per al proper 28 de maig. El motiu pel qual no s'ha convocat, segons expliquen fonts cupaires a El Nacional, és que el Govern i JxSí no han donat cap "resposta clara" respecte a les propostes que la CUP va posar sobre la taula fa unes setmanes, i per tant, "no estan posant les coses fàcils en la negociació".

Aquestes mateixes fonts expliquen que s'han fet algunes reunions aquesta setmana, però que no han servit per concretar res, només per aconseguir el compromís per part dels junters "d'estudiar" les peticions cupaires, com ara que siguin uns comptes de ruptura. Cal tenir en compte que el Govern té intenció de presentar el projecte de llei dels pressupostos dimarts que ve. Per això, precisament, es queixen des de la CUP. "JxSí no ha respost les nostres demandes i no queda clar si hi ha possibilitat de negociació o no", apunten. Per acabar afegint que "això no afavoreix" i matisen que no saben si es tracta "de falta de voluntat o tacticisme".

Els cupaires donen una setmana de marge al Govern i a la coalició independentista per aprofundir en la negociació del debat pressupostari, atès que el suport de la CUP és imprescindible si es volen aprovar els comptes. No obstant, també hi ha veus internes a la CUP que consideren que no hi hauria cap problema en mantenir la pròrroga dels pressupostos del 2015, mentre que l'executiu de Puigdemont ho considera bàsic per a la legislatura.