Les paraules d'Oriol Junqueras sobre els indults i la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat segueixen portant cua. I a qui no han agradat gens ha estat a la CUP, soci d'investidura i legislatura dels republicans i garants de la governabilitat.

En roda de premsa des del Parlament, la diputada Laia Estrada ha recordat a ERC que el seu suport no està garantit fins el 2023 "en cap cas". Aquell any serà el "moment clau" per fer la qüestió de confiança, però abans els anticapitalistes faran una "valoració contínua" del que es fa i del que no.

En aquest sentit, Estrada ha recordat que tant l'acord del seu partit amb els republicans com el del Govern estan "impregnats" d'una estratègia de confrontació amb l'Estat que "l'hem de començar a veure en el plànol de la defensa dels drets com el de l'habitatge".

Xoc amb l'Estat

A més de recordar que la governabilitat no és un xec en blanc per aquests dos primers anys de legislatura, Estrada, que ha volgut reafirmar la seva solidaritat amb la situació de Junqueras, sí que li ha recordat que "aquí i avui l'exercici del dret a l'autodeterminació només el podem aconseguir a través de la via unilateral", tal com ha expressat la mateixa formació en una carta al diari Ara.

"No pujarem a un tren que no va enlloc. A l'únic tren que pujarem és el que ens permeti garantir drets i aquest ens porta a la confrontació i el xoc amb l'Estat", ha reivindicat denunciant que el diàleg amb el PSOE no serveix perquè aquesta organització "forma part de la columna vertebral d'aquest règim". En aquest sentit ha recordat que fa poques setmanes els socialistes van vetar al Congrés el debat sobre la llei d'amnistia.

 

Referèndum unilateral

En tot cas, Estrada ha defensat la legitimitat de l'opinió de Junqueras i ha aclarit que a qui demana explicacions la CUP sobre el compliment de l'acord és al Govern i al president Aragonès, a qui també ha retret que l'acte al qual va assistir ahir de Foment era del tot "prescindible".

Per això, la cupaire ha insistit a l'Executiu d'ERC i Junts que aquesta legislatura s'han de generar les condicions "per fer un referèndum unilateral" i ha instat la resta del moviment independentista a "tornar-se a preparar". "Si la coordinació estratègica independentista no funciona, caldrà que des de baix ens tornem a organitzar", ha dit reconeixent que aquest espai encara està en un estat "embrionari".

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Laia Estrada / Foto: ACN