Continua el debat sobre l'estàtua de Cristòfol Colom de Barcelona. La CUP ha insistit aquest divendres en la retirada del monument i ha instat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, a afrontar el debat: "Barcelona ha de fer els deures", ha advertit l'exregidora de la CUP a l'Ajuntament Eulàlia Reguant.

En una atenció als mitjans, Reguant ha apostat perquè "es deixi de construir la història" i es passi a "explicar-la correctament", després que ciutats com Buenos Aires, Caracas, Los Angeles o Saint Louis ja hagin retirat monuments que exaltaven la figura del colonitzador. "L'onada de protestes antiracistes ha tornat a posar damunt la taula el debat", ha asseverat Reguant, que ha exigit que Barcelona deixi d'enaltir la figura de Colom com a "icona".

Reguant ha recordat que, en una entrevista al diari Ara, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va apostar per retirar l'estàtua, i ha criticat que després la dirigent de CatECP es fes enrere.

Colau va afirmar dilluns que el monument és una "icona" que forma part de la "memòria crítica". A tot això, la CUP replica que "no n'hi ha prou" amb posar una placa explicativa. Reguant ha apuntat que la ciutat haurà d'afrontar el debat "tard o d'hora", i que per tant "més val que ho faci d'hora i que no arribi tard", perquè "no té cap sentit esperar més".

Així, Reguant ha tornat a demanar al govern municipal —tot i que la CUP ja no té representació al plenari de Barcelona— que "prengui partit" per la memòria històrica i la "justícia global", i que planifiqui la retirada "immediata" de l'estàtua. A més, ha instat la resta de formacions del consistori perquè es posicionin públicament i donin suport a la retirada del monument, i que deixin "d'amagar-se" darrere de l'argument del simbolisme o la tradició: "Cal deixar d'explicar la història dels vencedors i capgirar el sentit del monument i l'estàtua de Colom", ha conclòs.

A Reguant l'ha acompanyada la diputada al Parlament Natàlia Sànchez, que ha alertat que el racisme "ho travessa tot perquè és estructural". "Cal reconèixer com des de les institucions també s'aplica la violència racista". En aquesta línia, Sànchez ha criticat que Interior no hagi suspès de sou i feina els agents dels Mossos involucrats en les agressions racistes que han sortit a la llum aquesta setmana: "La resposta d'Interior fomenta la impunitat. Insistim que les institucions han de revisar el racisme que perpetuen", ha finalitzat.

Colau descarta la retirada

Amb la retirada de l’estàtua del negrer Antonio López i López fa dos anys, el monument a Colom s'erigeix avui com l’exemple més obvi —i, per tant, més qüestionat— del passat colonialista de Barcelona. Inaugurat amb l’Exposició Universal del 1888, el complex escultòric dedicat a l’explorador genovès i la conquesta de les Amèriques ha esdevingut un símbol de la ciutat rarament qüestionat.

Però avui, arran de les protestes antiracistes als Estats Units i l’enderrocament d’estàtues de colonitzadors, la possibilitat de retirar l’escultura de Colom ha pres prou força perquè Colau s’hi refereixi; això sí, per descartar treure-la, assegurant que és "una icona de la ciutat per a bé i per a mal".