“Cal una rectificació immediata”. D’aquesta manera ha reaccionat la CUP aquest divendres davant les declaracions de la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, rebutjant la declaració del Parlament que condemnava les polítiques d’”apartheid” aplicades per l’Estat d’Israel a territori palestí. “Per principi democràtic, per respecte al Parlament de Catalunya, exigim a la consellera Alsina una immediata rectificació i tornem a refermar que les polítiques que aplica l’Estat d’Israel als territoris ocupats de Palestina i sobre la seva població representen un règim d’apartheid”, ha denunciat el diputat Carles Riera. I ha lamentat: “Fins ara havíem volgut creure que era l’Estat espanyol qui no respectava el Parlament de Catalunya. Ara veiem que tampoc el Govern de la Generalitat respecta les resolucions aprovades per la majoria del Parlament que obliguen el Govern al seu compliment”.

Quines són les polèmiques paraules de la consellera Victòria Alsina? En una entrevista a un canal de televisió israelià internacional, la titular d’Acció Exterior es va desmarcar de la resolució aprovada pel Parlament el passat mes de juny: “Jo vull remarcar que les relacions entre Israel i Catalunya són de sempre molt bones. Aquell dia de la votació jo estava representant Catalunya a l'exterior, i recordo que vaig telefonar l'ambaixador d'Israel i li vaig dir que en cap cas això era la posició de Catalunya ni tampoc de la població catalana”. Aquest mateix matí, també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que el Govern es relacioni amb Israel i tots els pobles i estats del món, "independentment" de la seva "política interna”.

La resolució, que encara és motiu de conflicte, va ser aprovada pel ple del Parlament el passat 16 de juny amb els vots a favor d’ERC, el PSC, la CUP i els comuns. El text denunciava que “el sistema que aplica Israel als territoris ocupats és contrari al dret internacional i equival, d’acord amb la definició continguda a l’article 7.2, lletra (h) de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a la  consideració de crim d’apartheid”. Junts per Catalunya va rebutjar la resolució i la consellera Alsina es va posar en contacte amb els representants diplomàtics israelians per a explicar la posició del seu Departament. Aquesta mateixa setmana, la política de Junts ha realitzat un viatge oficial a Israel i Palestina.

El PSC se suma a les crítiques

La CUP no ha estat l'únic grup que ha expressat el seu rebuig. Aquest divendres, la portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha dirigit a la consellera Victòria Alsina per retreure les seves paraules. "Quin menyspreu al Parlament de la consellera", ha lamentat la dirigent socialista, reconeixent també haver-se quedat "perplexa" per les seves declaracions. "Ella diu que li és igual què vota el Parlament, que ja sap què vol la gent. Quina sort saber què volen els 7,5 milions d'habitants catalans", ha ironitzat. En aquesta línia, ha recordat que a la cambra hi ha els representants de la ciutadania, de manera que les resolucions representen el que aquesta creu. "Si no li va agradar la resolució, és perquè no tenia la majoria dels vots. Això és la democràcia, hi ha alguns que parlen molt d'ella, però no els hi agrada", ha reblat.