La CUP ja ha presentat en el registre del Parlament l'esmena a la totalitat als pressupostos del Govern i no sembla que hi hagi possibilitat que es faci enrere perquè el que decideix el consell polític més grup d'acció parlamentària (GAP) de la formació va a missa. Es tracta d'una esmena de "retorn", ha puntualitzat la diputada Eulàlia Reguant. Un matís significatiu perquè deixa ben clar que la formació anticapitalista vol que el Govern, presenti un nou projecte de llei de pressupostos, o les votacions del ple l’obligaran a fer-ho igualment perquè la proposta actual no passarà el debat a la totalitat del dia 8 de juny. 

Els cupaires tenen clar que ara mateix, amb el projecte actual, no donaran suport als comptes i no hi haurà acord. Per això, han presentat l'esmena. Precisament, Reguant ha reclamat aquesta tarda des del faristol del Parlament que Govern i JxSí "deixin de discutir si hi haurà esmena a la totalitat" de la CUP, perquè n'hi haurà sí o sí, "i que es posin a treballar per incorporar les demandes" de l'esquerra anticapitalista. "Aquest embolcall no ens val", ha sentenciat. Per tot plegat, “que deixin de mirar el dit i mirin la lluna”, ha etzibat Reguant a l’executiu per demanar-li que no allargui el debat d'uns pressupostos que al seu entendre no responen ni a la desobediència ni a la ruptura. 

Les demandes cupaires "imprescindibles" passen bàsicament per desplegar la declaració del 9-N. I en concret, desobeir el sostre de dèficit que imposa Hisenda, i que Junqueras ara contempla; incloure totes les taxes anul·lades pel Tribunal Constitucional, i no només algunes de les suspeses com inclouen els actuals comptes; i, per últim, revertir totes les retallades i privatitzacions de Convergència.

Per aquest motiu, la CUP ha respost a la consellera de la Presidència, Neus Munté, que "el procés queda tocat quan no es posa per davant el desplegament de la declaració del 9-N", i no pas, perquè no hi hagi pressupostos, tal com ha assegurat la consellera en roda de premsa després del Consell Executiu del dimarts.  

Davant les crítiques, la diputada Eulàlia Reguant, que ha comparegut acompanyada pel membre del secretariat nacional Xevi Generó, ha defensat que l'objectiu de la CUP "no és carregar-se cap legislatura", sinó tot el contrari, que la legislatura "respongui al mandat popular i ens porti a les portes de les eleccions constituents per una República catalana".