La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha advertit la CUP que l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat són “imprescindibles” per tirar endavant els compromisos polítics de la legislatura i les estructures d’Estat i, per tant, en cas de no disposar dels nous comptes “aquest objectiu polític tan ambiciós queda tocat”. 

En ser interrogada durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu sobre l'anunci de la CUP que presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos, Munté ha assegurat que el Govern està complint el pacte d’estabilitat parlamentària signat entre JxSí i la CUP i també els cupaires han de complir la seva part. “Un acord d’estabilitat no és un xec en blanc, però compromet les dues parts”, ha assegurat la consellera.

La titular de Presidència ha volgut deixar clar que el Govern no contempla un no acord en aquest tema i ha insistit a defensar la “bondat” d’aquests pressupostos. “És infinitament millor un pressupost que no pas una pròrroga”, ha reiterat.

Igualment ha insistit repetits cops que per mantenir la negociació és imprescindible que el projecte del Govern superi el primer tràmit, que són les esmenes a la totalitat, i que, en cas contrari, obligarien a retirar la proposta. En aquest sentit, ha advertit que resulta "incompatible" la voluntat de diàleg expressada per la CUP amb la presentació d'una esmena a la totalitat.

Parlar de tot

Per aquesta raó, Munté, que ha recordat que l’esmena encara no ha estat presentada, ha fet una crida al diàleg i la negociació. Ha assegurat que el Govern està disposat a “parlar de tot”.

Això no obstant, ha advertit, en ser preguntada per una de les peticions de la CUP, que incomplir l’objectiu de dèficit situaria les finances catalanes en una “situació complicada” i que el Govern no té cap voluntat de traslladar aquest problema als seus proveïdors.

IRPF

Pel que fa al debat en relació a l’increment de l’IRPF a les rendes més altes, ha recordat que tant el president, Carles Puigdemont, com el vicepresident, Oriol Junqueras, han expressat la idea de començar la rebaixa de la pressió fiscal. “Igual hi pot haver una esmena de JxSí de rebaixa a les rendes més baixes, veurem quines altres propostes es posen damunt la taula, tenint en compte que hi ha un límit de despesa”, ha assenyalat obrint la porta a abordar propostes fiscals plantejades pels cupaires.