La CUP demana al Govern que desobeeixi i recapti els impostos tombats pel Tribunal Constitucional. Així ho ha demanat la diputada anticapitalista Maria Sirvent aquest dilluns al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que ha comparegut en comissió al Parlament per explicar els objectius i actuacions del seu departament. Entre les seves prioritats hi ha l’augment dels ingressos, i aquesta és una de les possibles vies.

En aquest sentit, Maria Sirvent ha advertit Aragonès que no han vingut a “fer autonomisme ni a gestionar una autonomia intervinguda”. També ha avisat que el projecte d’una República catalana no el volen per a reproduir els mateixos patrons que fins ara. “Continuaran treballant al dictat dels mercats financers?”, li ha preguntat la diputada.

Aragonès li ha contestat que hi ha un “marge estret” per fer canvis en l’IRPF, i que la fiscalitat ja és molt elevada. No obstant això, ha avançat que hi haurà canvis. Pel que fa als tributs suspesos pel TC, li ha dit que “cada norma és un món” i en alguns casos pot haver-hi noves propostes.

PSC i comuns, negociació

Per part del PSC, la diputada Alícia Romero ha demanat al vicepresident del Govern que assisteixi al Consell de Política Fiscal i Financera com a "gest” per part de l’executiu català. Aragonès li ha respost que dependrà de l’actitud de la nova ministra d’Hisenda: “Caldrà veure si Montero és diferent de Montoro”. La prioritat dels socialistes, ha defensat Romero, és treballar en àmbits com la millora del finançament econòmic, la negociació de competències, les infraestructures o les normes tombades pel Tribunal Constitucional.

En la mateixa línia, el diputat de Catalunya en Comú Podem, David Cid, també ha demanat que vagi al CPFF, on es pot “teixir aliances” amb altres territoris com el País Valencià, o canviar algunes coses com les condicions del FLA. Ha centrat les actuacions en la millora del sistema de finançament.