La CUP ha registrat una moció en el Parlament en la qual insta el Govern a "accentuar la presència, incidència i contribució catalana en el sistema de les Nacions Unides" amb l'objectiu de donar a conèixer el procés d'autodeterminació de Catalunya i augmentar el seu reconeixement i coneixement internacional.

La moció recull la petició de potenciar l'acció exterior de la Generalitat per aconseguir "reconeixements, aliances, suports i solidaritats multilaterals" amb el procés independentista per estats, organitzacions internacionals i ONG.

El text, subjecte a canvis per la negociació dels grups, s'ha presentat després de la interpel·lació que en l'últim ple la CUP va formular al conseller d'Exteriors, Raül Romeva, sobre la política internacional d'una hipotètica República catalana.

En aquell debat la CUP va opinar que l'acció exterior catalana estava massa pendent i sumida a l'eix Estats Units-Israel, mentre que el conseller va defensar que Catalunya havia de dialogar amb tothom: "Si ens quedem tancats en la nostra petitesa crec que ens equivocarem", va al·legar.

Internacionalitzar els Països Catalans

La CUP reclama "construir i projectar els Països Catalans com un actor internacional de referència", en matèria de la defensa i la construcció d'un nou ordre mundial que tingui en les seves bases els drets col·lectius dels pobles, les seves sobiranies, la sostenibilitat del planeta, la democràcia, la justícia, la desmilitarització i la pau.

La CUP torna a al·ludir al terme Països Catalans, malgrat que una resolució aprovada pel Parlament que defensava el dret d'autodeterminació d'aquest conjunt de territoris va motivar una protesta formal del Govern francès. El Ministeri francès d'Afers Estrangers i Desenvolupament Internacional va remetre una nota verbal (la via formal de comunicació més habitual en diplomàcia) a l'ambaixada d'Espanya a París per advertir-lo que el Parlament "no té com a missió interferir en els afers interns francesos".

Nova Europa

La CUP també planteja exercir una "nova diplomàcia pública catalana" que col·labori amb les universitats i les ONG perquè Catalunya es converteixi en un actor internacional de referència en els àmbits dels drets col·lectius dels pobles i la resolució pacífica i democràtica dels conflictes internacionals.

La CUP també sol·licita que Catalunya sigui un actor internacional compromès amb la construcció d'una "nova Europa dels pobles i les nacions" que tingui com a valors principals la democràcia, la justícia, la diversitat i la solidaritat a fi de superar el que consideren el declivi de la Unió Europea actual.

La moció posa l'accent a assumir i aplicar tractats, textos, resolucions i legislacions internacionals que estiguin relacionats amb "el reconeixement, la defensa i la promoció dels drets col·lectius dels pobles", i emfatitza el rol geopolític de Catalunya en l'entorn mediterrani.