El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha instat al Govern a trencar el diàleg amb el govern espanyol arran de l'espionatge als líders independentistes que ha destapat el rotatiu nord-americà The New Yorker. "Cal que el govern català congeli de forma immediata les relacions amb l'estat espanyol", ha exigit el portaveu de la formació anticapitalista. Pellicer ha desacreditat les negociacions amb l'executiu espanyol, ja que "els interlocutors que ens espien no són interlocutors vàlids". En aquest sentit, ha insistit en el fet que també s'haurien d'aturar les comissions bilaterals. El cupaire ha responsabilitzat a l'estat espanyol d'aquest ciberatac, seguint les tesis que ha exposat el líder de la formació, Carles Riera, al Parlament Europeu. "Aquesta operació d'espionatge va començar amb el govern de Rajoy, amb el PP al capdavant, i ha continuat amb el govern del PSOE i Podemos. És per això que es tracta d'una operació d'Estat", ha argumentat.

Amb aquesta declaració, els cupaires posen més pressió sobre la via del diàleg que avui el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat, tot i el joc brut de les clavegueres de l'Estat. El president Carles Puigdemont també ha criticat que el PSOE digui defensar el diàleg amb Catalunya quan, alhora, ha estat espiant l'independentisme. "Cal actuar amb conseqüència, les coses no poden continuar igual", i ha reclamat que el sobiranisme deixi de donar el seu suport a un govern espanyol tacat per aquesta "trama criminal", en una clara al·lusió al posicionament d'ERC. El portaveu de la CUP, en la roda de premsa al Parlament, ha titllat al PSOE-Podemos i al Partit Popular de ser "dues cares de la mateixa moneda" i ha assegurat que "l'única sortida davant dels atacs permanents que patim des de l'Estat és exercir el dret a l'autodeterminació i construir un estat propi".

Pellicer també s'ha sumat al contraatac judicial que ha anunciat avui la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. "Estem treballant en la presentació de querelles i coordinacions polítiques des de Barcelona i Madrid per reclamar responsabilitats", ha exposat. El diputat cupaire Riera, avui al Parlament Europeu, hores prèvies a la roda de premsa de Pellicer, ha argumentat que quan els compareixents es refereixen a l'estat espanyol, es refereixen "al conjunt de les seves instàncies amb el govern al capdavant". Amb aquest argument, el cupaire ha assegurat que "demanaran responsabilitats i respostes també al president Pedro Sánchez i als ministeris de l'Interior i Defensa". A més, ha advertit que "no acceptarem per resposta el principi de secrets d'Estat o de raó d'Estat", ja que, "la democràcia sempre ha d'estar per sobre de la raó d'Estat". La formació a la qual representa Riera ha demanat respondre davant del CatalanGate amb "una defensa radical de la democràcia i dels drets democràtics". El diputat també ha dit que "davant d'un estat espanyol que, no dubta en vulnerar sistemàticament els valors fonamentals, s'ha d'exercir l'autodeterminació com a garantia democràtica".

La CUP i Junts no són els únics que han criticat el diàleg. Paluzie ha carregat contra "el cas d'espionatge polític il·legal més gran d'Europa" i ha aprofitat per atacar la taula de diàleg amb el govern espanyol. "En el nostre cas, i defensant que sempre és millor arribar a la independència a través del diàleg, demanem que hi hagi condicions per a la negociació política. Però quan estan espiant la teva vida, no creiem que es donin aquestes condicions", ha expressat Paluzie durant la roda de premsa conjunta celebrada aquest dimarts al Parlament Europeu amb altres quatre representants d'alt nivell de l'independentisme.