La taula de diàleg encara no té final. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha aprofitat la seva compareixença aquest dimarts al Parlament Europeu per a deixar-ho clar defensant reiteradament l'aposta de la seva formació per la negociació amb l'Estat. I ho ha fet en una roda de premsa en què s'ha vist acompanyat per Carles Puigdemont, Carles Riera, Elisenda Paluzie i Xavier Antich, en una mostra unitària de l'independentisme després del cas de ciberespionatge que va destapar-se ahir i que ha sacsejat Catalunya. El CatalanGate, com s'anomena la revelació, ha servit perquè alguns sobiranistes hagin constatat la impossibilitat de confiar en un govern espanyol que s'hauria dedicat a espiar alguns dels seus ciutadans. Però el president republicà no ha optat per aquesta retòrica, i ha tornat a insistir en la importància d'apostar pel diàleg amb el govern espanyol.

 

"La negociació és una eina important, que no volem cedir de cap manera a qui no se la mereix. El Govern espanyol no se la mereix, i no pensem regalar-la-hi en cap cas", ha dit. Ara bé, ha estat clar en l'objectiu del seu missatge: Esquerra Republicana vol mantenir el diàleg no tant perquè creu que l'Estat acabarà cedint, sinó que perquè serveix per enfortir el moviment independentista a escala internacional. "Molts ens miren i creuen que la negociació és una eina útil. Com més la fem servir, més ens empoderem davant l'Estat", ha clamat. En aquesta línia, s'hi ha referit també amb preguntes retòriques: "Quan aconseguim que l'Estat espanyol se segui en la taula de negociació, i simultàniament es fa públic que ens espia, qui acumula capital polític? Sens dubte, l'independentisme català, davant la mirada internacional".

I és que Junqueras no ha desaprofitat l'oportunitat també per mostrar el seu rebuig al govern espanyol, afirmant que ERC només dona suport a aquelles mesures en el Congrés dels Diputats "que siguin bones", i "no dona suport a cap partit polític en cap cambra". "Tenim la força que tenim, i la farem servir com la fem servir sempre, sent exigents en aquesta qüestió", ha advertit. Fins i tot ha llançat un dard directament als socialistes, avisant que "no hi ha cap projecte polític més oposat al d'Esquerra Republicana que el del PSOE". És així com ha defensat que els republicans es mantinguin cautelosos respecte al PSC a les institucions catalanes.

Puigdemont i Riera volen una altra via

Ara bé, tot i els intents per mostrar una unitat de l'independentisme, no s'ha pogut evitar que hagin aparegut les discrepàncies del posicionament de Junqueras, favorable a mantenir el diàleg, i el del president Carles Puigdemont i el diputat de la CUP Carles Riera, que volen apostar per una via més contundent. El líder de Junts ha criticat que el PSOE digui defensar el diàleg amb Catalunya quan, alhora, ha estat espiant l'independentisme. "Cal actuar amb conseqüència, les coses no poden continuar igual", i ha reclamat que el sobiranisme deixi de donar el seu suport a un govern espanyol tacat per aquesta "trama criminal", en una clara al·lusió al posicionament d'ERC. Mentrestant, Riera també ha aprofitat per compartir una "defensa radical de la democràcia i els drets democràtics". Així, ha exigit "exercir l'autodeterminació com a garantia per assolir la plena democràcia" a Catalunya, i s'ha referit a la necessitat de seguir el camí de la ruptura, i no la negociació amb l'Estat.