Resposta contundent a l'escàndol del CatalanGate. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha carregat contra "el cas d'espionatge polític il·legal més gran d'Europa" i ha aprofitat per atacar la taula de diàleg amb el govern espanyol. "En el nostre cas, i defensant que sempre és millor arribar a la independència a través del diàleg, demanem que hi hagi condicions per a la negociació política. Però quan estan espiant la teva vida, no creiem que es donin aquestes condicions", ha expressat Paluzie durant la roda de premsa conjunta celebrada aquest dimarts al Parlament Europeu amb altres quatre representants d'alt nivell de l'independentisme.

TUIT ANC sobre la intervención de Paluzie
Paluzie respon a l'escàndol del CatalanGate des del Parlament Europeu / @assemblea

La presidenta de l'ANC ha exigit que els líders independentistes estiguin "a l'altura dels catalans" amb "les accions" que prendran en els "pròxims dies" arran del CatalanGate. De moment, l'independentisme ha anunciat que portarà el polèmic cas d'espionatge tant al Consell d'Europa com a Nacions Unides. "Estem amb ERC, Junts i la CUP, partits que comparteixen l'objectiu de fer de Catalunya un Estat independent. També han vist com alguns dels seus representants han estat empresonats o forçats a l'exili", ha assenyalat. I així, Paluzie també s'ha dirigit "a aquelles persones que, sense estar adscrites a cap organització, han estat víctimes de Pegasus pel seu compromís amb el país i la democràcia".

 

Un programa per perseguir terroristes

"Som objectiu i víctimes d'un programa dissenyat per perseguir criminals o terroristes", ha criticat. En aquest sentit, la presidenta de l'ANC ha recordat que "el moviment independentista ha estat víctima del cas d'espionatge més gran d'Europa fent ús de l'spyware Pegasus". "I el que encara és més preocupant: els fets han tingut lloc a Espanya, un estat de la Unió Europea que s'autoanomena democràcia consolidada", ha retret. Arribats a aquest punt, Paluzie ha destacat com la mateixa ANC i Òmnium Cultural han patit els empresonaments dels seus respectius presidents (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart) i com ambdues han estat espiades amb Pegasus. "Un fet que suposa una vulneració flagrant del nostre dret a la llibertat d'expressió", ha assegurat.

Els darrers presidents de la Generalitat han estat objectiu de ciberespionatge, segons el grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab. L'organització ha posat al descobert el nom de 65 polítics i membres de la societat civil catalana, la gran majoria víctimes del programa Pegasus, dissenyat per la israeliana NSO per accedir a ordinadors i dispositius mòbils. Hi figuren Artur Mas, l'entorn de Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès. També han estat objecte de ciberespionatge dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural com la mateixa Paluzie, Jordi Sànchez o Marcel Mauri, a més d'una trentena de membres de Junts, ERC i la CUP. Citizen Lab apunta que hi ha "nexes" entre aquest espionatge i "una o més entitats del govern espanyol". "Durant almenys sis anys, la dissidència independentista catalana ha estat espiada de forma sistemàtica per part de l'estat espanyol", ha conclòs la presidenta de l'ANC.