La diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha exigit la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després que s'hagi fet públic l'informe preliminar del comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de Pegasus i que apunta el govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. En una roda de premsa aquest dimarts al Parlament, Estrada ha assegurat que aquest informe és "una prova suficient" per demanar que s'apartin del càrrec, a més considera que hauria de ser "una exigència de mínims" del conjunt de forces polítiques catalanes. 

Exigències a ERC

Estrada ha urgit a ERC a prendre decisions sobre la seva relació amb el govern espanyol després de l'informe del Parlament Europeu sobre l'ús de Pegasus. "A ulls de ningú, l'Estat no compleix els mínims requisits democràtics per abordar el conflicte. La seva via ha fracassat, s'han quedat sols defensant-la", ha sostingut en una declaració als mitjans des del Parlament. La diputada considera que l'informe del Parlament Europeu evidència que "no hi ha diàleg possible amb un Estat que practica l'espionatge massiu, la infiltració policial en el moviment popular i que continua practicant la repressió sistemàtica" en el conjunt de l'independentisme. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha mostrat crític contra el govern espanyol i ha assegurat que per una qüestió de justícia i dignitat política "s'ha d'arribar al fons de la qüestió". 

Tanmateix, Estrada també ha reclamat al Parlament Europeu i a la Comissió Europea "deixar de mirar cap a un altre costat mentre en l'Estat es vulneren" els drets dels catalans, i els ha demanat que obrin el debat i intercedeixin per poder exercir el dret a l'autodeterminació amb garanties. "El dret a l'autodeterminació és un debat obert en el continent i cal construir vies de resolució democràtica per a aquests conflictes", ha subratllat. A l'espera que aquest dimarts comenci el ple del Parlament, Estrada ha anunciat que donaran suport a la moció de Junts - que es debatrà el dijous - que busca que el Parlament reconegui "la pèrdua de confiança" de la majoria que va investir al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Després de reiterar que el president hauria de sotmetre's a una qüestió de confiança, ha assegurat que el fet que no ho faci reflecteix que ERC "vol ocultar que les seves polítiques responen a l'agenda del retrobament de La Moncloa, de Foment i de la patronal".

 

El govern espanyol responsable del CatalanGate

L'informe preliminar del comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús Pegasus apunta al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. El document, que encara és un esborrany elaborat per la ponent Sophie in 't Veld i que haurà de passar el període d'esmenes, lamenta la "poca informació aportada fins ara" per l'executiu espanyol sobre l'espionatge i assenyala que el govern espanyol va ser "probablement" el primer comprador a la Unió Europea del programari d'NSO. Per sostenir l'argument que les autoritats espanyoles poden estar darrere de l'espionatge, el text remarca que es va fer en "moments de rellevància política". A més, l'informe apunta que tenint en compte que les autoritats espanyoles només han reconegut 18 dels 65 casos revelats per CitizenLab i que les ordres no s'han fet públiques, "no és possible establir" que l'independentisme suposés una "amenaça a la seguretat nacional o la integritat de l'estat".