La CUP no té cap problema per entrar al Govern sempre que es compleixen les condicions que ja van posar durant la campanya. El número dos de la formació  a les eleccions, Carles Riera, ha assegurat aquest dimarts que estan disposats a assumir responsabilitats en el Govern "si hi ha un gir cap a l'esquerra i l'exercici de l'autodeterminació i l'actuació sobirana de les institucions".

"Assumirem totes les responsabilitats que siguin necessàries sempre que es miri d'avançar en aquests objectius. En una legislatura autonomista i fracassada, des del punt de vista de la resposta a la crisi econòmica i social de la passada, no hi serem", ha advertit Riera en declaracions a Catalunya Ràdio.

Pendents de les negociacions

En espera de trobar-se amb ERC per encetar les negociacions, Riera ha volgut deixar clar que la formació encara no ha decidit si estarà a l'oposició, si donarà suport al Govern des de fora o si hi decidiran entrar. La decisió la prendran sobre la base de com s'enfocarà la pròxima legislatura.

Així, Carles Riera ha defensat que la legislatura que ha de començar ha de ser "de confrontació democràtica amb l'Estat, i ha de portar a un gir cap a l'esquerra". Un altre dels eixos que posaran sobre la taula en la negociació amb ERC és la necessitat que el Govern "no sigui partícip de la repressió, perquè escenes com la de Lleida, on s'ha detingut Pablo Hasel, no s'han de repetir, i hi ha d'haver marxa enrere en les acusacions particulars de la Generalitat contra militants independentistes i antifeixistes", ha explicat.

En aquest context, preguntat sobre si la CUP acceptaria dirigir el Departament d'Interior, Riera considera que és aviat per parlar-ne, però ha apuntat: "Quan dic que no tenim límits a l'hora d'assumir responsabilitats i que la repressió no sigui un límit, ho dic sincerament". "Però la nostra assumpció de responsabilitats serà més fàcil en funció dels objectius del Govern en aquesta legislatura", ha insistit.

Mireia Vehí CUP EFELa diputada de la CUP al Congrés dels Diputats, Mireia Vehí /  Efe

Quatre premisses

A Madrid, la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha deixat clares les quatre premisses que són bàsiques per a la seva formació per entrar al Govern: "referèndum, fi de la repressió, rescat social i transició ecològica". "Si hi ha això sobre la taula", ha dit, la CUP treballarà per fer possible un govern que respongui als resultats electorals, que són clars: més independentisme i més d'esquerres".

Vehí també ha criticat l'empresonament de Pablo Hasél i ha interpel·lat directament a Podem preguntant per què la formació de Pablo Iglesias no actua com a govern espanyol en comptes de presentar iniciatives al Congrés com la que es veurà aquest dimarts per despenalitzar els delictes d'opinió. El mateix, segons Vehí val per al PSOE, que no podrà governar a Catalunya perquè "representa la repressió i l'immobilisme". El PSOE no està fent res, ha dit, i "la fotografia és la d'un Estat que persegueix rapers i absol corruptes i tramposos".
 

Foto principal: Carles Riera durant un acte de la campanya electoral del 14-F / Efe