La CUP torna a agafar força després d'aquest 14-F. Aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, la formació anticapitalista encapçalada per Dolors Sabater ha aconseguit 9 escons, més del doble dels 4 diputats que van aconseguir el 2017, i molt a prop de la màxima del partit de 10 escons el 2015. D'aquesta manera, la CUP torna a situar-se com la formació clau per constituir un Govern independentista, ja que només amb els cupaires els diputats d'ERC (33) i Junts per Catalunya (32) arriben a la majoria.

“Tenim un paper clau per condicionar. Les urnes ens han donat força i es valida la idea que no es pot separar la lluita independentista de la lluita per un canvi social i econòmic”, ha valorat Sabater des del casal Can Capablanca, a Sabadell, acompanyada del portaveu Edgar Fernández i la candidata Eulàlia Reguant. Conscient del rol que pren la formació després del 14-F, l'exalcaldessa de Badalona ha demanat una reunió "urgent" demà mateix amb Junts, ERC i els comuns per afrontar la crisi social i democràtica que viu Catalunya. “Cal que els consensos de país majoritaris siguin la prioritat d’aquesta legislatura per tota la societat. Aquí no hi ha partidisme que valgui”, ha reclamat Sabater.

Dolors Sabater acto Elecciones Catalunya 14-F - CUP

La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, al casal Can Capablanca després de les eleccions del 14-F. / CUP

La resta de candidats de la CUP han seguit la nit electorals en casals populars d’arreu del territori, com Sageta de Foc (Tarragona), La Baula (Lleida) i El Forn (Girona), des d'on s'han connectat telemàticament per fer un acte conjunt. Tot i l’ambient més fred que en altres comicis a causa de les mesures contra la Covid-19, els cupaires han celebrat uns resultats “històrics”. I és que la CUP acumula enguany gairebé el 7 % dels vots, més de dos punts per sobre dels resultats del 2017, i se situa com la cinquena força del Parlament per darrere de Vox.

La CUP torna a ser clau per la formació del futur Govern

La CUP ha centrat la seva campanya electoral en assolir una doble majoria independentista i d'esquerres al Parlament, i tornar a ser determinants en la nova legislatura. I efectivament: els resultats dels comicis donen una majoria de 74 escons a ERC, Junts per Catalunya i la CUP, de manera que la formació anticapitalista torna a ser clau per un futur Govern independentista en cas d'haver-hi un acord d'investidura.

Consulta el pactòmetre d'ElNacional.cat per conèixer les possibles majories al Parlament després de les eleccions de Catalunya del 14-F.

Sabater ha obert la porta a debatre sobre l'amnistia, l'autodeterminació, un canvi socioeconòmic i la transició ecològica amb els independentistes i la formació que lidera Jéssica Albiach. A partir dels consensos que es puguin generar, decidiran la seva postura durant la legislatura.

El que està clar és que tindran una agenda marcadament independentista i d'esquerres. “Han votat perquè comenci un nou cicle. Ens posem a treballar perquè aquest nou cicle sigui una realitat per totes nosaltres”, ha assegurat la número tres per Barcelona, Eulàlia Reguant. La diputada ha recordat que l'autodeterminació és una opció majoritària i que es repeteix en cada procés electoral: “Ens podeu fer la guerra bruta que vulgueu, que us tornarem a guanyar a les urnes” .

L’entrada de Vox al Parlament de Catalunya

Malgrat els bons resultats de la formació anticapitalista, que ha mantingut les previsions dels darrers sondejos, la "molt mala notícia" de la irrupció de Vox al Parlament de no ha pogut evitar tenyir el discurs dels cupaires. "Confluint lluites farem fora el feixisme que ha entrat avui a les institucions", ha reivindicat Edgar Fernández. Al seu torn, Reguant ha valorat que l'entrada de l'extrema dreta a les institucions és una nova situació d'anormalitat democràtica. “No volem més excepcionalitats democràtiques al Parlament, i avui en vivim l’enèsima”, ha denunciat. 

Eulalia Reguant Edgar Fernández CUP acto elecciones catalunya 14-F - ACN

El número tres de la CUP per Barcelona, Eulàlia Reguant, ha valorat negativament la baixa participació en les eleccions de Catalunya pocs minuts després del tancament dels col·legis electorals. / ACN

Des de la formació anticapitalista també han criticat la situació d'anormalitat amb què s'han produït aquestes eleccions, imposades pels tribunals. "Mai més no es pot tornar a repetir que interessos aliens a la participació i la salut imposin una data electoral", ha valorat el número dos de la CUP per Barcelona, Carles Riera, en una compareixença poc després del tancament dels col·legis electorals. A banda de la situació epidemiològica de la Covid-19, també la "crisi institucional i democràtica que viu Catalunya des de fa anys" ha provocat una davallada de la participació. 

Aquestes eleccions, poc més d'un 53 % dels electors han anat a les urnes i l'abstenció d'enguany ha més que duplicat la del 2017, quan hi va haver una participació històrica que va fregar el 80 %.

Els 9 diputats de la CUP d’aquestes eleccions a Catalunya

La CUP – que enguany es presentava en una aliança amb Guanyem Catalunya i nou formacions més – ha obtingut cinc diputats per Barcelona, dos més que en els anteriors comicis. Les persones elegides per la capital catalana són la cap de llista, Dolors Sabater i els candidats Carles Riera, Eulàlia Reguant, Xavier Pallicer i Basha Changuerra.

A la circumscripció de Girona, la CUP s’ha situat com la quarta força amb dos escons, un més que el 2017. D’aquesta manera, entren al Parlament els diputats Dani Cornellà i Montserrat Vinyets. A Lleida, els anticapitalistes mantenen un diputat, en aquest cas Pau Juvillà. I després de quedar-se sense representació per Tarragona el 2017, la CUP  ha aconseguit que la cap de llista Laia Estrada entri al Parlament amb l’únic escó que la formació ha obtingut en aquesta circumscripció. "Celebrem moltíssim poder recuperar la representació a les nostres comarques. Són uns resultats molt bons", s'ha congratulat Estrada des del casal Sageta de Foc.