La CUP està disposada a entrar en el Govern. Amb una condició: que desplegui la República proclamada el passat 27 d’octubre. Així ho assegura en el seu programa per a les eleccions del 21-D. Els anticapitalistes en formarien part en el cas que “s’acordés amb les forces guanyadores de les eleccions un complet programa de govern en clau de construcció republicana, de procés constituent, i d’ampliació de drets per a la classe treballadora i la resta de classes populars”. Aquesta decisió s’hauria de validar en una assemblea nacional extraordinària del partit.

En aquest sentit, els cupaires consideren que “és imprescindible que de les eleccions del 21-D en sorgeixi un Govern compromès amb la construcció de la República”. És per això que no es plantegen donar suport a cap Govern que “pretengui un retorn a l’autonomisme” o que “entengui el diàleg amb l’Estat espanyol com a punt de partida al qual supeditar-se”. Aquestes dues opcions, diuen, no permeten el desplegament de la República Catalana.

 

D’aquesta manera, l’esquerra independentista planteja uns acords programàtics de “materialització de la República”, que inclou mesures com l’adopció d’un pla de xoc contra la pobresa, la convocatòria d’una assemblea constituent, la creació d’un banc central català o la “finalització del desplegament de les forces d’ocupació per fer possible un control efectiu del territori”.

Si els “plantejaments republicans” perdessin les eleccions, o si les candidatures independentistes no materialitzessin la República, des del grup parlamentari la CUP optarien per “una tàctica de no col·laboració”. Això es traduiria “a través de la no assistència als plens o el vot de bloqueig, ja que entendrà que s’haurà ignorat el mandat popular de l’1 d’octubre així com la proclamació de la República el 27 d’octubre al Parlament”.