Mentre el 'pressing CUP' del Govern va creixent per aconseguir la tramitació dels pressupostos de la Generalitat aprovats dimarts, els anticapitalistes van repetint que les coses no van bé, que cal un gir a l'esquerra i que, malgrat tot, es negociarà fins a l'últim minut. Això sí, a només un dia que comencin les assemblees obertes parlamentàries de les bases de la CUP per decidir la seva posició, el diputat anticapitalista Carles Riera ha avisat: "Estem en un marc altament crític i negatiu".

Ho ha dit durant la Comissió d'Educació que se celebra aquest dijous al Parlament, on el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, ha exposat en detall els números del pressupost per a la seva cartera, en el que ha descrit com "els pressupostos més alts de la història" del departament, i que seran base per a la transformació i per a donar respostes socials, com ara rebaixar les ràtios -en nou anys tots els cursos tindran ràtios de com a màxim 20 alumnes- i caminar cap a la gratuïtat del 0-3. 

Després de la intervenció del conseller, Riera no s'ha estat de repetir una vegada més que cal un gir a l'esquerra acompanyat d'un nou model econòmic i plasmar el full de ruta independentista. Ja entrant en matèria d'educació, ha exposat que discrepen del model educatiu que sosté el Govern perquè "aprofundeix en la segregació escolar", fet que ha assegurat que no permet revertir les desigualtats.

Tot i això, Riera ha volgut remarcar els aspectes que considera positius dels comptes, com la gratuïtat de l'educació en l'etapa 0-3 anys -fixat en l'acord d'investidura entre ERC i CUP- i també l'anunci que ha fet Cambray sobre reforçar el món rural amb més escoles: "Indubtablement ho hem de posar en valor", ha subratllat Riera.

Després d'aquesta intervenció el conseller Cambray ha dit a Riera que entén que sigui crític, però l'ha avisat: "Ho compartim tot. Tot, però hi ha alguna cosa que ens separa", i li ha demanat que aprovin els pressupostos i així podrà haver escoles amb menys ràtios i més inclusives. En la mateixa idea ha insistit la diputada d'ERC Mònica Palacín, que ha demanat als anticapitalistes que no regalin els pressupostos "als que no tenen voluntat de transformar el país". 

Comisión Educació / Parlament

Gonzàlez-Cambray a la comissió d'Educació / Parlament

Les reunions continuen

Les reunions entre el Govern i els anticapitalistes continuen i l'executiu segueix confiant a arribar a l'aprovació amb la CUP. Aquest matí mateix ha fet una proposta d'última hora per intentar convèncer els anticapitalistes, assegurant una rebaixa de ràtios progressiva a les aules -Cambray ho ha mencionat a la Comissió- i també canvis en el paper de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra (BRIMO) als desnonaments. Després d'aquest anunci, el diputat Xavier Pellicer ha subratllat que aquests anuncis no suposen cap novetat respecte a la seva formació, però sí que ha destacat que hi ha avenços interessants en l'educació. 

Sigui com sigui, tot plegat s'anirà determinant en les 15 assemblees territorials que els anticapitalistes faran aquest cap de setmana i amb la votació que es desenvoluparà durant la jornada de dilluns amb dues preguntes obertes sobre la presentació o no d'una esmena a la totalitat. 

A la imatge destacada, el diputat de la CUP Carles Riera / ACN