La CUP-NCG ha portat el Departament d'Interior a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per denunciar que els Mossos han gravat 55 manifestacions sense autorització. Segons la CUP, la conselleria els ha respost una pregunta assegurant que en els darrers dos anys s'haurien realitzat 99 gravacions, de les quals només 44 tenien l'autorització necessària.

Els anticapitalistes consideren, en un comunicat, que és una "vulneració flagrant de drets de protecció de dades". I concretament, creuen que suposa una afectació al dret a la pròpia imatge, el dret a la manifestació, el dret a la llibertat ideològica, a la llibertat d'expressió i a la participació política, entre d'altres.

Gravacions utilitzades per a investigacions

En el comunicat, la formació anticapitalista també alerta que aquestes gravacions podrien haver estat utilitzades en investigacions o procediments penals, o per a altres finalitats "clarament il·lícites com generar fitxers amb una clara intencionalitat política de control de determinats moviments polítics i socials per la seva orientació ideològica".

El diputat de la CUP al Parlament Xavi Pellicer manifesta que "aquestes gravacions il·lícites representen una evidència més de la persecució política per part dels Mossos d’Esquadra cap a la dissidència política". Així doncs, davant d'aquests fets, la formació anticapitalista reivindica un "major control i fiscalització del cos de Mossos d’Esquadra atesa la greu vulneració de drets fonamentals i exigeix arribar fins al fons d’aquesta qüestió".

La CUP fiscalitza Interior

La informació prové de les preguntes que la CUP-NCG va fer a la conselleria d’Interior sobre el nombre de manifestacions que havien estat gravades per part dels Mossos d’Esquadra els darrers dos anys i la quantitat que havien estat autoritzades.

Interior ja va ser un dels punts clau pels vots favorables de la CUP a l'actual Govern, i és que el pacte entre ERC i la formació anticapitalista incorporava l'eliminació de les bales de foam i retirar les acusacions de l'executiu català contra els manifestants independentistes, exceptuant aquells casos en què l'agent de policia resulti ferit i tingui lesions.

Una de les últimes polèmiques entre la CUP i la conselleria d'Interior va ser la sentència condemnatòria contra l'activista independentista, Marcel Vivet. La CUP va demanar a ERC i al Govern que es retiressin de totes les acusacions contra l'activista, però els republicans van respondre que la Generalitat està obligada a defensar els agents lesionats.

 

Imatge principal: El diputat de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer / ACN.