Malestar dins d'una de les formacions que formen part de la candidatura de la CUP per la posició dels seus representants polítics respecte la guerra entre Rússia i Ucraïna. És Lluita Internacionalista, que tan bon punt va esclatar el conflicte va reclamar mantenir un debat intern per fixar la posició, ja que consideren que s'ha de denunciar la invasió russa sense donar lloc a confusions. És així com la formació va demanar abordar-ho a la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) dels anticapitalistes del mes de març, però es va desestimar, asseguren. Serà aquest dissabte finalment quan els sectors de la CUP tindran aquest debat, segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat Lluita Internacionalista a ElNacional.cat.

Quina està sent la posició pública de la CUP respecte al conflicte? Tan bon punt va esclatar la guerra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va convocar una Junta de Portaveus que va elaborar una declaració per condemnar les accions bèl·liques desfermades per la Federació Russa, una agressió que van titllar de "violació flagrant del dret internacional". La CUP no es va sumar a la declaració i un dia després va fer un comunicat on va carregar contra l'OTAN i la Unió Europea pel conflicte, en un escrit que van titular "No a la guerra, no a l'OTAN". Unes setmanes després el Parlament va rebre amb una ovació el cònsol d'Ucraïna, i de nou la CUP se'n va desmarcar: els cupaires van ser els únics que no van aplaudir i van mostrar cartells amb el símbol de la plataforma 'Aturem la Guerra'. Una estampa similar s'ha tornat a produir aquesta setmana, ara al Congrés dels Diputats: dimecres va intervenir el president ucraïnès Volodímir Zelenski, i la CUP tampoc no va aplaudir la seva intervenció.

Posicionaments sense debat previ

Són totes aquestes posicions que han generat malestar entre les files de Lluita Internacionalista, que dissabte traslladarà el seu posicionament a la Coordinadora Oberta de la CUP. En un document al qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest sector denuncia que els posicionaments públics dels diputats cupaires no han estat "en cap cas" debatuts en el si de la candidatura, i consideren que aquest posicionament no els representa. És així com condemnen que la CUP no hagi fet una "denúncia de la invasió russa", ni l'exigència de la retirada de Putin d'Ucraïna: "Per nosaltres és una guerra injustificable de caràcter imperialista gran rus, contra un país més feble. La retirada de les tropes russes hauria de ser el primer element de qualsevol plantejament", apunta Lluita Internacionalista.

També critiquen la posició de la CUP davant del cònsol ucraïnès, quan en lloc d'aplaudir-lo al Parlament, van mostrar el símbol de 'no a la guerra': "Com poden demanar-li pau a algú del poble que pateix les bombes?", es pregunten des de Lluita Internacionalista, que consideren que aquesta exigència de 'no a la guerra' aplana el camí a l'ocupació de Putin: "Segons la CUP, Ucraïna no pot armar-se, però omplien cartells de kurdes armades contra els ianquis. Per nosaltres no hi ha categories de pobles. Tot poble té dret a defensar-se", afegeixen. 

En el seu posicionament Lluita Internacionalista vol deixar clar que no donen "cap suport polític" al govern de Zelenski per ser neoliberal i voler entrar a l'OTAN i l'UE, però sí que donen suport a la resistència per aturar la invasió russa. A més, consideren que cap diputat de la CUP "des de la distància" té dret a qüestionar l'armament d'Ucraïna: "La nostra posició, contra la reflectida en discursos i actituds dels diputats de la CUP que no ens representen, passa per exigir 'fora les tropes russes", afegeixen.

Aplaudiment acrític

Després que dimarts els diputats de la CUP no aplaudissin Zelenski, el diputat anticapitalista al Congrés Albert Botran ha explicat que el seu posicionament rau en no confondre's "en un aplaudiment acrític". En un escrit a eldiario.es Botran ha alertat que "l'estat ucraïnès també ha comès abusos en els darrers anys i durant la guerra". També en una entrevista a Planta Baixa el diputat ha reconegut que l'agressor és Putin: "Però no volíem fondre'ns en un aplaudiment acrític que donés suport incondicional a Zelenski, amb qui no compartim molts dels seus posicionaments polítics", ha reblat.