La CUP es pronuncia. Els anticapitalistes han fet avui un comunicat en el qual es posicionen sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna, i ho han fet carregant lleugerament contra els de Vladímir Putin. Però també han fixat el seu ull de mira contra altres objectius: l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), la Unió Europea i els Estats Units. En un comunicat titulat 'No a la guerra, no a l'OTAN', els cupaires han estat clars: "Denunciem les accions militars que pateix el poble d'Ucraïna per part de Rússia i l'OTAN, així com el paper que ha tingut la UE".

En aquesta línia, els anticapitalistes han exigit aturar la guerra i iniciar la distensió, desmilitarització i pacificació del territori a través de la "retirada de tropes i l'equipament militar de l'OTAN de les fronteres russes i el compliment dels pactes de desarmament incomplerts pels Estats Units d'Amèrica des dels anys 90". "Cal assenyalar també les responsabilitats dels EUA i de l'OTAN com a forces imperialistes que han promogut la guerra amb conseqüències desastroses per la població", segueixen, posant per exemple els casos a l'Afganistan, l'Iraq, Síria i Líbia. D'aquesta manera, han recordat que qui pateix el conflicte és, precisament la població civil i no aquells que provoquen els enfrontaments "per interessos econòmics".

Contra l'Estat espanyol

També Espanya ha estat, com de costum, en el punt de mira de la CUP. "Denunciem que el govern de l'Estat espanyol hagi optat per alinear-se amb l'OTAN en comptes de contribuir a la resolució del conflicte reforçant la via diplomàtica i de diàleg", han dit. A més, s'han ofert al directament al poble basc, com a "nació sense estat dins de l'Estat espanyol i l'Estat francès" amb la intenció de treballar "en un marc antiimperialista i allunyat de les posicions bel·licistes de l'OTAN". "Madrid i París no poden decidir per nosaltres. No volem les seves bases i exèrcits en les nostres nacions".

Declaració institucional del Parlament

Mentre les forces armades russes avancen posicions en l'atac a Ucraïna, que ja acumula diversos morts i ferits, la comunitat internacional en bloc demana que s'aturin els atacs. També ho va fer ahir el Parlament de Catalunya mitjançant una declaració de la Junta de Portaveus que va estar subscrita per tots els grups excepte Vox i la CUP. El text, que porta per títol "l'agressió de la Federació Russa a la República d'Ucraïna", exposava que el Parlament lamenta i condemna les accions bèl·liques desfermades per la Federació Russa l'anterior matinada, una agressió que suposa "una violació flagrant del Dret Internacional, té greus conseqüències a escala regional i global, i ha de comportar l'assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors".

El text el va llegir ahir la presidenta, Laura Borràs, a l'inici de la sessió de tarda del ple del Parlament, però prèviament quan va començar la sessió al matí Borràs ja va condemnar els atacs i va demanar una actuació decidida de la Unió Europea. Va ser després quan els grups van consensuar un text on també van acordar posar de manifest que, seguint la línia que el Parlament s'ha posicionat "de forma reiterada" a favor de la resolució pacífica de conflictes, reclamen la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia. És per això que exhorten a què les parts retornin a allò que estableixen els Acords de Minsk.