Allau de respostes a l'última decisió de Junts per Catalunya de desvincular-se de la reforma de la llei de Política Lingüística, iniciativa que havien impulsat PSC, ERC, Junts i Comuns per donar resposta a la imposició del 25% del castellà a les aules. La primera formació que ha reaccionat a la decisió dels de Carles Puigdemont ha estat la CUP, que aprofitant una intervenció al ple del Parlament, ha convidat a ERC, Junts i Comuns a sumar-se a la proposta dels anticapitalistes, que passa per reconèixer el català com a única llengua vehicular.

Els cupaires no han participat cap moment en la reforma de la llei de Política Lingüística amb els quatre partits, i van presentar per lliure una proposició de llei que proposa un canvi en l'article 14 de la Llei d'educació de 2019, consistent en què el català sigui l'única llengua vehicular d'aprenentatge. Actualment la llei 12/2009 del 10 de juliol d'educació contempla en el citat article que "el projecte lingüístic ha d'incloure els aspectes relatius a l'ensenyament i a l'ús de les llengües en el centre, entre els quals hi ha d'haver en tot cas el tractament del català com a llengua vehicular i d'aprenentatge". El matís que proposa modificar la CUP és que sigui "única llengua vehicular".

 

Des de l'hemicicle del Parlament la diputada Nogay Ndiaye ha demanat a ERC i Comuns que deixin estar la reforma de la llei de Política Lingüística: "Emplacem ERC i Comuns a que abandonin la proposició de llei, que adapta legislació lingüística a sentencia del 25%, i no evita la sentència, sinó que li dona cobertura política", ha dit la diputada. Així mateix, ha exigit que es protegeixin els centres i les direccions d'aquesta sentència, i obrir un marc de diàleg amb la comunitat educativa i la societat catalana. La diputada també ha interpel·lat al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, perquè "deixi de ser dur i inflexible amb els docents, i conciliador i pactista amb els que volen liquidar la llengua catalana". 

Aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar un nou ultimàtum a Cambray per fer complir la sentència del 25%. La resposta d'Educació va ser l'anunci d'un recurs de reposició, i també un missatge de tranquil·litat als docents, assegurant que no havien de canviar res. Avui al matí Cambray ha dit que és "molt probable" que enviï instruccions als centres sobre la sentència del 25% del castellà a les aules, si aquesta resulta ser la millor manera de garantir la protecció a les direccions de les escoles. Més enllà d'aquestes declaracions, el Govern està treballant un decret per blindar la immersió, que és al decret al qual s'ha agafat Junts per justificar en part la retirada de la reforma del Parlament.