"La màxima prioritat és protegir les direccions dels centres", ha afirmat en una entrevista a TV3 el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, respecte al compliment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per això, assegura que és "molt probable" que enviï instruccions als centres sobre la sentència del 25% de castellà a les aules, si aquesta resulta ser la millor manera de garantir aquesta protecció. "És probable que acabem enviant una instrucció als centres si aquesta és la millor decisió, per tal de protegir les direccions dels nostres centres", ha exposat. Davant de la pregunta sobre quin seria el contingut d'aquesta instrucció, el conseller ha recordat: "Encara falten dies, per tant, el que hem de fer és valorar-ho i veure quina és la millor fórmula". 

El Departament d'Educació prepara un recurs a la interlocutòria de l'execució del TSJC de la sentència del 25%. El recurs, però, no aturarà el termini d'execució forçosa, segons ha exposat el conseller. Per això, ha insistit a dir que la Conselleria que líder treballa per garantir la màxima protecció a les direccions i als centres educatius. Amb aquesta finalitat ha explicat que estan programades reunions amb les parts afectades, aquest dijous amb els directors i divendres amb la plataforma SomEscola. 

Per altra banda, Cambray ha assegurat que no contempla un escenari en què els partits que defensen l'escola catalana, inclòs Junts, no se sumin a la reforma de la llei de política lingüística. "Ara és el moment del màxim consens polític, social i pedagògic. És un moment de país molt important. Per tant, és imprescindible una reforma de la llei de política lingüística per tirar endavant i refermar el model d'escola catalana", ha remarcat el conseller. En canvi, Junts ha insistit que no farà costat a la reforma si aquesta no contempla que es garanteixi la immersió lingüística, sinó que aposta per articular  la resposta política a l'ofensiva judicial amb un decret del Govern més que no pas amb la reforma de la llei.

Oferta als sindicats 

Cambray ha oferit als sindicats educatius aplicar la meitat de les seves reivindicacions el pròxim curs. "Oferim aplicar la meitat de les reclamacions sindicals el curs vinent i la resta les calendaritzem al llarg de la legislatura. Tot alhora no es pot fer", ha afirmat. El conseller ha donat la mà als sindicats uns dies després que denuncies l'actitud de les protestes convocades pels sindicats, afirmant que no eren tolerables. 

Per altra banda, fa just una setmana, els sindicats del sector de l'educació van anunciar noves jornades de vaga de cara el 17 i el 25 de maig, i el 2 i el 9 de juny. El dia 17 i el 2 es faran aturades parcials i la resta seran totals.