Les restriccions imposades pel Govern per frenar els contagis de coronavirus obliguen tothom a quedar-se al seu municipi cada cap de setmana. Però no ho pateix igual un ciutadà barceloní que un de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany).

És per aquest motiu que la CUP ha reclamat al Govern que substitueixi el confinament municipal pel comarcal als municipis amb menys de 500 habitants. També ha instat l'Executiu "a aplicar mesures sanitàries tenint en compte les diferents realitats territorials vinculades a la densitat demogràfica, als lligams socio-econòmics i les diverses situacions sanitàries".

Tal com recorda la mateixa formació anticapitalista, 337 dels 947 municipis catalans tenen menys de 500 habitants, és a dir, més del 35%. Pel que fa a habitants, en total agrupen uns 80.000 catalans aproximadament, l'1,2% de la població catalana.

control guardia urbana barcelona confinament - acn

Control policial a Barcelona durant un cap de setmana / Foto: ACN

"Aquests municipis es caracteritzen per tenir una densitat de població molt baixa i una manca de serveis bàsics essencials. Funcionen amb unes dinàmiques i hàbits que per desenvolupar la seva vida quotidiana necessàriament ho han de fer connectats i relacionant-se amb els serveis i les persones de les capitals comarcals i dels pobles que els hi són propers: abastiment de productes a botigues o mercats no sedentaris, activitats culturals, serveis sanitaris, bancaris", recorden.

Per tot això, la CUP titlla de "urbanocentristes" les restriccions imposades pel Govern en aquest sentit i acusa l'Executiu de no tenir en compte "la realitat d’una gran part del país". "Les zones rurals, amb molta menys població, han d’acceptar mesures que són absolutament desproporcionades per la realitat que tenen", lamenten.

Per a la CUP, doncs, l'autorització donada el passat 9 de gener que permet els desplaçaments fora dels municipis que no disposin d’establiments de productes essencials no és suficient i demana "anar més enllà".

Altres mesures en micropobles

A més de suprimir el confinament municipal, la formació anticapitalista també proposa "una diferent interpretació de l’índex de risc i aplicar un altre indicador que s’aproximi més a les realitats de baixa densitat poblacional", permetre el desenvolupament d'activitats extraescolars i eliminar les restriccions horàries en bars, restaurants i cafeteries,  ja que en aquests municipis "no hi ha risc d’aglomeracions".

Coincidència amb Torra

Precisament, el president Torra va fer una petició similar pel que fa al confinament perimetral dels petits pobles a través d'un tuit on responia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que demanava per la seva banda un confinament metropolità per Barcelona i la seva àrea.

"És justament al revés, benvolguda Alcaldessa: el Procicat no pot tractar igual un municipi petit que Barcelona", va etzibar-li després que Colau demanés al Procicat que no tractés la capital catalana igual que un poble petit.

 

Imatge principal: Entrada del municipi de Sant Miquel de Campmajori (Pla de l'Estany), amb un cens de 228 habitants / ACN