La CUP ha anunciat que dijous a les 7 de la tarda celebrarà una conferència política a Nou Barris, per exposar la seva idea de pressupostos. El diputat cupaire Albert Botran ho ha avançat des del faristol del Parlament. La conferència es presenta sota la consigna "què entenem per pressupostos de ruptura".

En aquest sentit, els cupaires expressaran públicament en aquesta cita el seu plantejament dels comptes que hauran de servir, segons la CUP, per avançar "qualitativament en tres eixos: ruptura, procés constituent i pla de xoc". De fet, també es posarà sobre la taula el debat del deute. Una qüestió que per la CUP és clarament una línia vermella, com posa de relleu, per exemple, la moció que es debatrà en el proper plenari. 

JxSÍ i la CUP ja han mantingut uns primers contactes per començar a negociar els pressupostos. No obstant, el portaveu de JxSí, Roger Torrent, ha puntualitzat que encara les converses estan en una "fase inicial" perquè no hi ha un projecte del govern sobre la taula. De fet, el calendari de la conselleria és presentar els pressupostos a finals d'aquest mes de maig. Per això, el republicà ha explicat que junters i cupaires s'han emplaçat a continuar parlant, tant pel que fa a despeses com a ingressos, que en aquest cas inclouen la política fiscal.

Una política fiscal que de moment ha provocat discrepàncies en el si del Govern, atès que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha mostrat partidari d'apujar l'IRPF als més rics, una mesura que no agrada a CDC. De fet, la consellera de Presidència, Neus Munté, avui mateix ha deixat clar que l'Executiu no contempla cap increment. No obstant, ha insistit que “no hi ha cap desacord”.

El portaveu de la CUP, Albert Botran, ha puntualitzat però, que la qüestió impositiva està en mans del Govern. "Esperem que hi hagi sintonia", ja que els cupaires són partidaris tant d'apujar el tram a les rendes altes, com de rebaixar-ho a les més baixes. 

"Veritable estratègia de foscor"

"Veritable estratègia de foscor". Així ha qualificat el diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, el debat en el sí del Govern sobre els nous comptes pel 2016. "Aixequen una cortina de fum i de boira perquè no se sàpiga ben bé què volen fer", ha criticat. 

Amb tot, Coscubiela ha assenyalat que en els últims dies "estem assistint a diferències (entre CDC i ERC) que considera que són "pura teatralització". El diputat assegura que l'avantprojecte de pressupostos està llest i no hi ha desacord pel que fa a política fiscal. "No toquen pràcticament l'impost de successions, mantenen l'IRPF i deixen absolutament impol·lut l'impost de patrimoni", ha insistit l'ecosocialista també des del faristol del Parlament.