"Trencar amb l'opacitat". Això és el que vol la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) respecte a l'endeutament de la Generalitat. Per aquest motiu, la formació anticapitalista ha registrat una moció, dirigida a la Mesa del Parlament i que previsiblement es debatrà en el ple de la setmana que ve, on demana impulsar una "auditoria ciutadana i popular" sobre el deute públic del Govern català.

Els cupaires volen que la ciutadania tingui ple coneixement de com i per què s’ha generat el deute i de les conseqüències d’haver-lo de pagar, sobretot en aspectes com el seu impacte en la configuració dels pressupostos de la Generalitat. En aquest sentit, remarquen en el text que aquesta auditoria ha de comptar amb la participació de persones acadèmiques, analistes i experts, així com de "ciutadans a títol individual". 

Tot plegat per "avançar cap a un model de transparència financera i pressupostària", recull el text de la moció, a la qual ha tingut accés El Nacional. En aquest sentit, els cupaires denuncien que fins ara la informació de l'endeutament i compromisos financers de la Generalitat s'ha caracteritzat per la "opacitat".

Precisament, la CUP defensa que aquesta auditoria ciutadana ha de permetre identificar "irregularitats i possibles compromisos financers i deutes il·legítims" per poder després "actuar administrativament o judicial", fins al punt de declarar la seva nul·litat i el seu impagament. Segons el text, l’auditoria ha de servir també per analitzar la sostenibilitat del deute, des d’una perspectiva no només financera, sinó també “social, ambiental i de gènere”. De fet, aposten per abordar, específicament, l’impacte sobre alguns projectes de construcció d’infraestructures com ara la Línia 9 del Metro i al Canal Segarra-Garrigues.

Una opció, la de l'impagament del deute, que la CUP ha defensat des del primer dia al Parlament, marcant una línia molt clara al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per començar a negociar els pressupostos de 2016. De fet, la diputada Eulàlia Reguant, signant de la moció juntament amb la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, va exposar aquesta problemàtica en la darrera sessió plenària de la cambra catalana. “S’ha generat una dinàmica de bola de neu”, argumentava des del faristol la cupaire.

De fet, aquell mateix dia, Junqueras es va mostrar a favor de fer una auditoria ciutadana del deute. “Per part meva, no hi ha inconvenient. Si alguna cosa ens caracteritza és posar llum”, afirmava en seu parlamentària. Caldrà veure, finalment, però, si aquesta disposició es tradueix en un vot favorable durant la votació del text de la moció de la CUP i permet que la cambra li doni llum verda.

A banda de l'auditoria ciutadana, la CUP demana també definir "un nou marc que delimiti les polítiques d'endeutament i finançaments estructurats de cara al futur" per evitar, precisament, que es produeixin irregularitats com les que suposadament es puguin detectar en l'auditoria.