La CUP ha reclamat a través d'una pregunta escrita al Parlament informació sobre les condecoracions que s'han atorgat a agents dels Mossos d'Esquadra que van intervenir a les mobilitzacions d'octubre de 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders del procés. 

Avui s’ha sabut que els Mossos han condecorat 423 agents, entre els quals 140 membres de la brigada mòbil i 6 de mediació, per la seva participació en els dispositius per respondre a les protestes contra la sentència de l’1-O.

La proposta d’atorgar les distincions va ser plantejada pel director de la policia i té la signatura de l’anterior conseller d’Interior, Miquel Buch.

Per què?

La CUP reclama informació sobre el nombre d'agents condecorats, els seus números de placa i els càrrecs que ostenten. També demana conèixer quines van ser les seves funcions durant la repressió a les mobilitzacions postsentència de l'octubre de l'any passat.

La pregunta que ha registrat la cupaire Maria Sirvent demana també informació sobre qui pren la decisió de condecorar aquests agents, quins motius argumenta i quins beneficis comporta la condecoració.

El 14 d'octubre de l'any passat, un cop es van fer públiques les sentències que condemnaven a entre 13 i 9 anys de presó per la seva participació a l'1-O els membres del Govern i els líders d'ANC i Òmnium, es va desencadenar una onada de protestes, que van començar amb l'ocupació de l'aeroport de Barcelona, liderat pel moviment Tsunami Democràtic, i va continuar al llarg de diverses nits amb enfrontaments pels carrers del centre de Barcelona i actes al territori com el tall de l'AP-7 a Salt.