La formació anticapitalista no ha comprat les mesures anunciades per Pedro Sánchez en el marc del debat de la nació espanyola, perquè consideren que falta "la meitat del diagnòstic" i, per tant, també "la meitat de les solucions". La diputada de la CUP Mireia Vehí ha apostat pel decreixement davant la crisi energètica, però també pel control de preus, la pujada dels salaris i la intervenció directa del mercat de l'energia i els carburants, també nacionalitzant empreses d'energia i "sectors claus que van ser privatitzats" els anys 80.

 

"Aposti pel decreixement. Això s'acaba, i és absurd dir a la gent que podem continuar amb un model que no té suficient energia de cap tipus. Aposti per la sobirania i l'autodeterminació com la matriu de tots els drets", una sobirania "nacional, econòmica i popular per poder legislar" per la gent, ha dit. A més, ha demanat reforçar la sobirania nacional sense comprar marcs europeus i no ser "una sucursal de Brussel·les". Després que Sánchez anunciés mesures com impostos a empreses energètiques i entitats financeres, Vehí ha apuntat que els diners que es recaptaran amb aquestes accions no s'acostaran als 12 mil milions d'euros que destinarà l'estat espanyol a l'augment de despesa militar: "El seu gir a l'esquerra té bastant de gir militar". 

A aquestes qüestions, Sánchez ha contestat que ja estan intervenint en el mercat energètic amb mesures com la rebaixa de l'IVA del llum en un 80% per reduir la factura de les famílies, o amb altres iniciatives per contenir la inflació o amb bons socials tèrmics per protegir "la població més vulnerable" davant dels preus de l'energia. A més, sobre la petició de reforçar la sobirania nacional, el president espanyol s'hi ha mostrat absolutament contrari i ha dit que és "d'un altre segle", perquè davant reptes com la pandèmia o la crisi derivada d'Ucraïna, "cal parlar més de sobirania europea que nacional", també enfortint mecanismes internacionals com l'OMS.

Vehí també ha fet menció del discurs que va fer Sánchez dimarts, on dedicant molt poc temps a la qüestió catalana, va expressar que a Catalunya existeix una "bretxa emocional" entre independentistes i espanyols: "A Catalunya hi ha una bretxa, la de la pobresa i desigualtat, i el seu gir a l'esquerra no la solucionarà". A més, ha criticat que el govern espanyol continuï apostant per una taula de diàleg que "no funciona", que no s'hagi derogat la llei Mordassa i que segueixin apuntalant una "monarquia corrupta", acompanyant fins i tot a l'emèrit a fugir.