La CUP ha presentat els caps de llista per a les eleccions del 14-F en un acte al Parc de l'Espanya Industrial, a Barcelona, fent una crida a no separar "la lluita nacional" de la "lluita social". "No poden anar per separat perquè es retroalimenten", ha assegurat la candidata a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, després que Guanyem Catalunya hagi arribat a un acord amb els anticapitalistes per als comicis.

Precisament, Sabater ha basat bona part del seu discurs en aquest pacte, el qual ha dit que "trenca les costures dels partits, enfortint el poder popular i les realitats socials". "Posem la vida al centre i continuem la lluita perquè les institucions estiguin al servei de la vida", ha emfatitzat. 

Dolors Sabater CUP 14f - Sergi Alcàzar

Dolors Sabater a l'acte de presentació de la CUP pel 14-F / Foto: Sergi Alcàzar

Sabater ha fet una crida a seguir l'estil de l'1-O, que ha valorat com "un embat fortíssim que va fer trontollar el Règim del 78". En aquesta línia, Sabater ha volgut esmentar els noms d'alguns represaliats per l'Estat com el de l'exdiputada Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, i el de Marcel Vivet, un manifestant independentista pel qui la Generalitat demana una pena de quatre anys i nou mesos de presó per haver-se manifestat contra Jusapol. D'igual manera i per enfortir aquest discurs d'unir ambdues "lluites", Sabater ha "volgut fer present" les víctimes de la nau que es va incendiar fa uns dies a Badalona: "Persones represaliades per la pobresa". 

L'exalcaldessa de Badalona ha qualificat la XII legislatura de "fallida" i ha assegurat que aquesta candidatura formada per la CUP i Guanyem té per objectiu "revertir les coses" inspirant-se en el "cooperativisme, les lluites socials i el municipalisme plural".

Els candidats a Tarragona, Girona i Lleida

La candidata de la CUP a Tarragona, Laia Estrada, ha explicat que es presenta al Parlament perquè "les nostres comarques deixin de ser l'abocador del país". Estrada ha carregat amb duresa contra "la impunitat del lobby petroquímic", en referència a l'explosió de la fàbrica d'IQOXE, i el projecte del Hard Rock, "que no té cap interès pel territori, precaritza els seus treballadors i fomenta la ludopatia".

Laia Estrada CUP 14-F - Sergi Alcàzar

La candidata a Tarragona, Laia Estrada, és regidora a l'Ajuntament de Tarragona / Foto: Sergi Alcàzar

El número u per Girona, Dani Cornellà, ha fet una crida a seguir l'exemple de les entitats municipals pel que fa a la seva proximitat amb la població. També ha denunciat l'acatament del Govern a les "decisions juridicopolítiques que limiten la llibertat i la democràcia" i ha retret que no s'hagin retirat les acusacions contra independentistes.

Dani Cornella CUP 14-F - Sergi Alcàzar

El candidat per Girona, Dani Cornellà, és alcalde de Celrà (Gironès) / Foto: Sergi Alcàzar

El candidat a Lleida, Pau Juvillà, ha reivindicat que "quan la CUP hi és, passen coses" i ha posat com a exemple la desprivatització de serveis com l'aigua i l'educació especial a municipis de Ponent i els Pirineus. Juvillà també ha instat a "equilibrar el territori" perquè "qualsevol ciutadà tingui els mateixos drets" sigui d'on sigui. També ha fet una proclama per fer fora de Tremp i de tot el país l'exèrcit espanyol.

Pau Juvillà CUP 14f - Sergi Alcàzar

L'exregidor a Lleida Pau Juvillà és el número u de la CUP en aquesta circumscripció / Foto: Sergi Alcàzar

"Un nou cicle"

Més enllà dels caps de llista, la CUP ha reunit per aquest acte de presentació una desena de candidats més i algunes de les cares més reconegudes de la formació, com és el cas del mateix David Fernàndez, qui va ser la primera opció per liderar la candidatura. També hi ha fet acte de presència la diputada al Congrés, Mireia Vehí, i la portaveu i exregidora a l'Ajuntament de Barcelona, Maria Rovira.

Seguint Sabater, els candidats per Barcelona seran l'actual portaveu al Parlament, Carles Riera, l'exdiputada Eulàlia Reguant, el portaveu d'Alerta Solidària, Xavi Pallicer, la impulsora d'AfroFem Koop (organització que lluita pels drets de les dones negres), Basha Changuerra, l'exalcalde de Cerdanyola Carles Escolà, la diputada Maria Sirvent, l'ambientòleg Marc Cerdà i la portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès.