La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) culmina aquest dissabte la seva campanya 'Sense por' de suport als càrrecs electes independentistes perseguits per la justícia espanyola. Aquesta manifestació nacional que tindrà lloc a la plaça Universitat de Barcelona (17h), arriba després que la formació anticapitalista ha celebrat durant les darreres setmanes, des del 27 d'abril, fins a una vintena d'assemblees obertes arreu de Catalunya per tal d'explicar la campanya, i sens dubte, mobilitzar les seves bases per aquest acte que serà un clar gest de força i desobediència

Precisament, la campanya neix bàsicament perquè diversos alcaldes de la CUP estan sent investigats per no despenjar la bandera estelada dels seus consistoris, com ara l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que fins i tot es va negar a declarar, i Joan Coma, regidor de Capgirem Vic, que està sent investigat per l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició per haver expressat en un ple que cal desobeir els tribunals espanyols.

De fet, és el primer regidor imputat pel procés i ja es va celebrar una primera manifestació a Vic en suport a ell. Tanmateix, segons denuncia la CUP, hi ha 291 ajuntaments que han estat requerits per l’Audiència Nacional en el marc d’una "campanya de persecució" per haver aprovat mocions de suport a la declaració independentista del 9-N, aprovada pel Parlament i suspesa pel Tribunal Constitucional. 

De fet, la CUP ha fet públic aquesta mateixa setmana un manifest en suport a la mobilització d'aquest dissabte, que compta ja amb més d'un centenar d'adhesions, entre les quals hi ha les del diputat de JxSí Lluís Llach, i l'exvicepresident i exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira.

El document, publicat sota el títol "Per les llibertats avancem, que cap tribunal ens faci callar", té per objectiu alertar els catalans de "la voluntat de l'Estat d'atemorir-nos, començant pels nostres representants democràtics", alhora que fa una crida a participar de la manifestació d'aquesta tarda. La CUP denuncia en el manifest una "persecució d'idees". En aquest sentit, els anticapitalistes apunten que "la societat catalana no té por de cap amenaça judicial ni de cap tribunal d’excepció".

Òmnium i ERC s'hi afegeixen

Entre les adhesions a la manifestació en destaquen les d'Òmnium Cultural, amb el seu president, Jordi Cuixart, a la capçalera, i la d'ERC, que hi enviarà una delegació formada, entre d'altres, pels diputats al Congrés Joan Tardà i Ana Surra, i el líder a Barcelona, Alfred Bosch.