L'alcaldessa de Berga de la CUP, Montse Venturós, no s'ha presentat avui al Jutjat d’Instrucció número 1 de Berga on havia de personar-se acusada d'un presumpte delicte electoral. Venturós va fer cas omís dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l’estelada del balcó de l’Ajuntament de Berga en les passades eleccions autonòmiques del 27 de setembre i en les generals del 20 de desembre del 2015.

Malgrat això, Venturós ha anat fins a davant del jutjat per explicar que no pensava entrar a declarar. “Avui no declararé, desobeiré per la independència, per coherència amb el dret a desobeir, que és l'eina que ha escollit la CUP per defensar els drets civils i socials dels independentistes davant l'embat dels tribunals espanyols. Desobeiré, sense por, per obeir el mandat del poble i no dels tribunals espanyolistes”, ha dit. Després, en roda de premsa, ha assegurat que "a qui he d'obeir és al poble i en cap cas a un jutjat". 

L'alcaldessa ha fet també una crida a la societat civil catalana a fer costat als càrrecs electes que decideixin desobeir, independentment que cada partit independentista pugui recomanar als seus electes fer-ho o no. 

Suport a Berga

Venturós ha estat acompanyada per representants de l'Assemblea Nacional Catalana, com el seu president Jordi Sànchez, d'Òmnium Cultural, de Súmate, de regidors d’altres grups polítics de l'Ajuntament de Berga i de regidors i alcaldes de la CUP d'ajuntaments requerits també per l'Audiència Nacional. De fet, el diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, considera que la no declaració de Venturós és "un acte de ruptura democràtica".

Venturós també ha avançat que l'Ajuntament de Berga va rebre la setmana passada el requeriment de l'Audiència Nacional per haver aprovat la moció en suport a la declaració del 9N. “Alguna cosa deu tenir si tanta por els hi fa”, ha ironitzat.

Cal recordar que la CUP va convocar una manifestació nacional per al 7 de maig en el marc de la campanya oberta a totes les formacions polítiques i organitzacions de la societat civil en suport als càrrecs electes i a les institucions investigades pels tribunals espanyols per ser independentistes.