Cautela i a l'espera. Aquesta és l'actitud que ha mostrat la CUP davant la remodelació que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha impulsat aquest dijous al Govern de la Generalitat.

Tanmateix, el portaveu anticapitalista al Parlament, Carles Riera, sí que ha criticat els motius del cessament del conseller d'Interior, Miquel Buch. "Fa molt temps que el conseller Buch hauria d'haver estat cessat, i no per un canvi de cromos partidistes, sinó per les polítiques repressives contra l'independentisme", ha assegurat en una roda de premsa des de la cambra catalana.

Pel que fa al canvi a les conselleries d'Empresa i Cultura, on Ramon Tremosa substituirà Àngels Chacón, i Àngels Ponsa farà el mateix amb Mariàngela Vilallonga, Riera s'ha volgut mostrat prudent. "Aquesta remodelació pot estar motivada per la reconstrucció de l'espai de JxCat, per una estratègia de cara a la inhabilitació del president Torra o per canvis en les polítiques governamentals", ha explicat.

En aquest sentit, el dirigent cupaire ha reconegut no saber res més del que diu la premsa i ha informat que han sol·licitat una reunió amb Torra per avaluar-ho "amb rigor". "La nostra valoració depèn de quin sigui el motiu que tingui més pes", ha afegit respecte les tres hipòtesis plantejades.

De totes maneres, Riera sí que ha qualificat el Govern d'"esgotat" i ha avançat que no creu que "aquests canvis a les conselleries" ho resolguin. "És un Govern esgotat per la seva incompetència en els seus objectius nacionals i socials", ha reflexionat.

Ultimàtum a Bargalló

Riera també ha reivindicat que "el Govern hauria d'estar centralitzat en la gestió educativa", sobre la qual s'ha mostrat molt crític amb la gestió del conseller d'Educació, Josep Bargalló. "Mai hem demanat la destitució del conseller Bargalló, entenent la complexitat de la situació. Però si no hi ha un gir radical en les polítiques educatives, ens plantejarem demanar-la", ha llançat.

En aquest sentit, el parlamentari cupaire ha acusat la gestió Bargalló i el Departament que dirigeix d'"absolut despotisme" per la "falta de diàleg i consens amb la comunitat educativa". "Si no hi ha aquest consens, l'inici de curs segur que serà un fracàs", ha advertit. Precisament, aquestes paraules han arribat poc minuts després que Bargalló comparegués amb Vergés i el Homrani per explicar l'obertura de les escoles .

Propostes

Riera ha insistit en què la Generalitat ha de garantir "un dret a l'educació que no s'ha donat durant el confinament". "La presencialitat ha de ser compatible amb la qualitat de l'educació i la no segregació de centres i alumnes. La inversió ha de ser molt més gran que la que ara consta al pressupost de la Generalitat", ha explicat afegint que encara estan a l'espera dels canvis en els comptes.

També ha reiterat que la disminució de ràtios és clau per a l'èxit del curs, posant sobre la taula que no pot ser superior als 20 alumnes en el cas de la primària i la secundària, i ha de ser inferior a 10 en el cas de l'educació infantil. "Això vol dir més recursos i contractació de personal a partir de l'1 de setembre", ha afegit, denunciant que la Conselleria no està treballant per disminuir les ràtios per sota de 25.

Pel que fa a la polèmica sobre la situació laborals en què queden els pares amb fills aïllats per contacte amb un positiu de Covid-19, Riera ha demanat a la Generalitat que "assumeixi la responsabilitat". "Per ara només coneixem les demandes de la Generalitat i la contradiccions del govern espanyol", ha lamentat.