El vicepresident espanyol d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha fet un gir de guió sobre els drets que tindran els pares en el supòsit de tenir un fill en quarentena. Ara, assegura que l'Estat cobrirà la incapacitat laboral de fins el 75% de les cotitzacions socials dels pares que no puguin anar a treballar. D'aquesta manera tindran més de la meitat del seu permís retribuït assegurat. 

La mesura l'ha anunciat en una entrevista a La Sexta. Iglesias, després d'escoltar les declaracions d'ahir de la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero assegurant que només podrien gaudir d'aquesta prestació els pares amb un nen que hagués donat positiu, ha titllat "d'inacceptable" aquesta idea. A més, assegura que el ministeri de Treball i el d'Inclusió estan treballant braç a braç perquè s'aprovi aquest canvi de "forma immediata". Però la mesura no queda aquí. Iglesias també assegura que si un pare o una mare detecten que la criatura té febre i encara no estan diagnosticats, també serà "aplicable per una qüestió de salut pública".

A falta de conèixer més detalls, no es concreta si hi ha un límit d'edat on es considera que el menor ha de ser vigilat pels pares. Sigui com sigui, el líder de Podemos reitera que "no es pot dir als pares que siguin responsables i desentendre's" com a govern. El canvi l'atribueix a un sentit de "salut pública" i descarta qualsevol altra opció: "No els podem deixar als avis perquè també és un col·lectiu de risc".

El desgavell intern entre socialistes i Podemos sobre el retorn de les escoles és evident. La setmana passada, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, va evitar entrar en la polèmica per la crítica a la seva "manca de lideratge" que va difondre la formació d'Iglesias després de la reunió del Consell de Ministres. "Mai ho he sentit mai de ningú de Podem", ha dit, i ha afirmat que "no es distraurà" amb aquesta qüestió. "El govern està treballant en una mateixa direcció", va declarar.