El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha carregat contra el pla del govern espanyol Me Cuida perquè obliga a demanar permisos al familiar que tingui el sou més baix si cal cuidar un fill o filla per situació de quarantena. I això, com ha remarcat el conseller, contribueix a "eixamplar la bretxa salarial, perquè la dona continua sent qui menys cobra" per estadístiques. A més, és l'empresa qui ha de concedir o no la baixa i en situacions així cal "un aïllament immediat". Per aquestes circumstàncies i d'altres, com no tenir en compte el problema de les famílies monoparentals, el govern català posa en marxa un suport complementari.

En aquest cas, la Generalitat destina un ajut de 10 milions d'euros per a famílies amb vulnerabilitat social o precarietat econòmica que no puguin accedir a resoldre la situació que tenen, amb contractes intermitents o de curta durada, o sense accés a la baixa per incapacitat temporal, entre d'altres situacions. Tot plegat es tradueix en ajuts de 300 euros per quarantena que pateixi cada família. Aquesta primera dotació s'espera que arribi a 33.000 famílies catalanes. En una roda de premsa conjunta de les conselleries de Treball, Educació i Salut, s'ha destacat la voluntat de no donar l'esquena a la societat catalana, tot i que han recordat que les competències i la caixa les continua tenint el govern de Pedro Sánchez, i demanen que no donin l'esquena "al repte que tenen".

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, exigeix que les quarantenes es puguin complir, però també "garantir els drets dels infants" i exigeix acabar amb "la por" a no demanar els drets laborals que pares i mares tenen pensant que poden perdre la feina si reivindiquen la seva baixa. La proposta que dona el Govern és aplicar el mateix criteri que les persones que pateixin un confinament perimetral als pares i mares que es trobin en aquesta situació. El document es traslladarà als quatre ministeris espanyols encarregats de la gestió: Sanitat, Educació, Treball i Seguretat Social i Inclusió. Els consellers exigeixen modificar el reial decret llei i que s'acullin aquestes baixes amb caràcter ordinari. El Homrani recorda que aquest decret ja s'ha modificat tres vegades i per tant és variable.

A la roda de premsa també ha participat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i ha matisat les condicions. Les escoles poden no tenir activitat lectiva si hi ha un confinament perimetral del barri on es troba situada l'escola, tot i que les cuines sempre estarien obertes i cuinarien menjar per donar el servei necessari d'alimentació. També ha afegit: "El dilluns cada centre rebrà [la informació sobre] quin és el seu personal sanitari de referència".

El Govern posa l'accent sobretot en les famílies més vulnerables, però asseguren que són "molt conscients" que les afectacions poden arribar a 3,5 milions de treballadores i treballadors actius. El conseller de Treball recorda que si es preveuen aquestes mesure, es poden evitar situacions d'ERTO o "activar el servei del SEPE", amb grans mancances administratives, o estalviar-se l'ingrés mínim vital. Vergés també ha insistit en la responsabilitat que té l'Estat: "Si no volen assumir responsabilitats, que traspassin tots els recursos i competències".