La CUP insisteix: el president Pere Aragonès no hauria d'assistir aquest dijous a la cimera dels governs espanyol i francès al MNAC. I aquest dimarts ha reiterat la petició de plantada, sobretot després de saber que el cap del Govern només participarà de l'inici del conclave, a la rebuda dels presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, a diferència del paper protagonista que va tenir en el seu moment el president Pasqual Maragall. La diputada Laia Estrada ha advertit que la seva presència serà "absolutament simbòlica" i que només farà que "avalar el missatge de derrota" a l'independentisme que vol enviar l'Estat espanyol.

En roda de premsa al Parlament aquest dimarts a la tarda, Laia Estrada ha assegurat que "l'objectiu" de Pedro Sánchez és "mostrar al món que ha acabat amb el conflicte polític a Catalunya" amb "la pista d'aterratge de la taula de diàleg i l'assumpció de l'agenda del retrobament per part d'ERC". És per això que ha tornat a exigir que no hi assisteixi. "El fet que hi assisteixi significa facilitar i avalar aquest missatge de derrota que vol projectar l'Estat espanyol", ha reblat la diputada cupaire, que ha fet una crida al conjunt de l'independentisme i moviments socials a "respondre de forma massiva" als carrers davant d'una "maniobra propagandística".

Estrada ha considerat una "contradicció en tota regla" que ERC sigui tant als carrers com al MNAC. “No pot ser que Esquerra digui que vol mostrar que el conflicte continua ben viu i que alhora el president Aragonès hi assisteixi. La seva assistència no serveix per res més que avalar el missatge que volen donar”, ha conclòs en aquest sentit.

La participació limitada d'Aragonès

La participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous a Barcelona amb presència del president francès, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es limitarà a ser present a l'inici. Aragonès donarà la benvinguda i, segons la portaveu, "com és normal en ser cimera entre Estats no participarà a la reunió". Tampoc està prevista cap reunió bilateral amb el president Sánchez, aprofitant la seva presència a Barcelona, ni amb Macron.

“Fals debat” de pressupostos

Més enllà de la cimera, la setmana torna a estar marcada pels pressupostos de la Generalitat. Els anticapitalistes ni se n’han assegut amb el Govern. I adverteixen que el que hi ha amb el PSC és un “fals debat” al voltant de macroprojectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat. “És una mera escenificació tacticista de cara a les municipals. ERC malauradament s’ha fet seu el model de país sociovergent”, ha denunciat la diputada de la CUP.