La participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà aquest dijous a Barcelona amb presència del president francès, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es limitarà a ser present a l'inici. Aragonès donarà la benvinguda i, segons la portaveu, "com és normal en ser cimera entre Estats no participarà a la reunió". Tampoc està prevista cap reunió bilateral amb el president Sánchez, aprofitant la seva presència a Barcelona, ni amb Macron.

La portaveu ha explicat que Aragonès hi "participarà com a amfitrió", mentre el seu partit acudirà a la concentració de protesta convocat per les entitats i les forces independentistes. "El president de la Generalitat és el màxim representant institucional de la ciutadania de Catalunya i en aquesta condició serà al MNAC. El Govern no deixa cap espai a la representació i és a qui li correspon fer d'amfitrió", ha argumentat Plaja, que ha afegit que Aragonès no cedirà aquest lloc a la delegada del govern espanyol. 

El Govern, que admet que no va ser consultat abans de decidir que la cimera se celebrés a Barcelona, considera que "aquesta trobada a Catalunya pot ser una gran oportunitat per avançar en qüestions clau", que afecten a la governança o a la competitivitat de l'economia catalana, tal i com recull la carta que va fer arribar a Aragonès a Sánchez i que, per cert, no ha tingut resposta de la Moncloa.

 

Fiscalia

Pel que fa la decisió de la fiscalia d'endurir les acusacions contra el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí arran de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i ERC, el Govern insisteix que la reforma de la llei que ha permès la derogació de la sedició "és un gran avenç". Plaja ha evitat "entrar a interpretar què fan els jutges" i ha considerat que el nou posicionament de la fiscalia "sona més batalla entre diferents sectors de la justícia espanyola".

"El Govern de la Generalitat ha limitat el poder repressiu de l'Estat, ha eliminat el delicte de sedició", ha reblat en referència al reforma del Codi Penal.