Llunyanes. Així és com la CUP veu les possibilitats "d'arribar a un acord en matèria de pressupostos" amb el Govern de la Generalitat. Els motius que esgrimeixen els cupaires són projectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat o la candidatura pels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. Eulàlia Reguant, diputada de la formació independentista, ha declarat als mitjans en el marc de l'Escola d'Estiu de la formació que "amb accions com l'aeroport del Prat, el Circuit de Catalunya o els Jocs Olímpics, estan caminant en sentit contrari a l'esperit de l'acord i, per tant, allunyen la suposada bandera progressista, feminista, verda i democràtica que va enarborar Aragonès en la seva investidura".

En aquest terreny, Reguant ha indicat que la situació "allunya la CUP de la possibilitat d'arribar a un acord en matèria de pressupostos" perquè retreu a l'executiu que s'estigui "acomodant en la gestió burocràtica clàssica de la sociovergència" per replicar el model de "desenvolupisme" dels anys 80 i 90 dels governs de Felipe González a l'Estat i de Jordi Pujol a Catalunya, en lloc de fer "passos decidits cap a la transició del país".

Demanen la compareixença d'Aragonès i Puigneró al Parlament

En relació amb el document d'Aena que es va publicar aquest divendres i que indica que el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat podria afectar la Ricarda, Eulàlia Reguant s'ha mostrat molt contundent i ha alertat el Govern que "en aquesta manera de desenvolupar les polítiques públiques del país, no només no trobaran el suport de la CUP, sinó que ens trobaran de cara".

 

Paral·lelament, demanen la compareixença del president Pere Aragonès i del vicepresident Jordi Puigneró al Parlament de forma "urgent" per tal d'"aclarir i explicar" a quin acord van arribar sobre l'ampliació del Prat i quines implicacions podria tenir per a la llacuna de la Ricarda.

Dani Cornellà, també diputat de la CUP, ha pres la paraula per instar Esquerra i Junts a "desfer l'acord i rebutjar l'ampliació del Prat" perquè, a parer seu, es tracta d'una "operació d'Estat per perpetuar la lògica autonomista" i ha encoratjat la ciutadania a manifestar-se contra aquest projecte en la convocatòria programada per al 19 de setembre.

En aquest context, Cornellà ha indicat que "si algú creu, siguin socialistes, ERC o Junts, que el conflicte entre l'Estat i Catalunya el resoldran abocant uns quants milions cap a Catalunya amb projectes que atempten contra el clima, que són insostenibles i aprofundeixen en un model econòmic precari, estan del tot equivocats".

El Govern diu que no avalarà cap ampliació que afecti la Ricarda

El Consell Executiu s'ha reunit aquest dissabte en una jornada de treball a la Vall d'en Bas. En una compareixença posterior, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha traslladat el missatge "compartit" de l'executiu que "la reforma de l'aeroport s'haurà de fer en els termes i les condicions que es pactin en el pla director. El que està clar és que no s'avalarà cap proposta d'ampliació de l'aeroport que destrossi la llacuna de la Ricarda, la protecció mediambiental és la línia vermella".

 

Imatge principal: Els diputats Dani Cornellà i Eulàlia Reguant, en una sessió al Parlament de Catalunya. ACN.