Amb tres abstencions. Així és com el grup municipal de la CUP a Barcelona facilitarà que s'aprovin els pressupostos per al 2016. La decisió, que va ser presa ahir al vespre al consell polític que agrupa les tretze assemblees locals, permetrà que els comptes tirin endavant en el ple extraordinari convocat per aquesta tarda.

Després de dues setmanes d'intenses negociacions dividides per temàtiques, després d’una primera negativa del consell polític, els anticapitalistes han aconseguit incorporar cinc demandes, que consideren fonamentals, al text (habitatge, pobresa, policia local, carnet de ciutat i remunicipalitzacions). L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, evita així una nova carbassa que seria dramàtica després d'un any a les regnes de la capital catalana.

Conscients, ha dit la regidora Maria José Lecha, que “anàvem a negociar les molles de les molles, vam pensar que podien millorar les condicions de vida de les veïnes de Barcelona”. Per això, tot i criticar “el xantatge i l’insult” al qual assegura que han estat sotmesos, “hem tingut un debat pausat i amb el cap fred hem decidit que no bloquejarem”.

Pilota endavant

L’aprovació d’uns nous comptes que substitueixin els prorrogats de 2015 ha estat un compte enrere. Frenètic, l’equip de Barcelona en Comú emfatitzava que cada dia que passava era més difícil executar-los. Els de Colau han hagut de mantenir reunions gairebé cada dia amb els anticapitalistes, des de fa dues setmanes, per trobar un desllorigador a la situació.

Però, tot i el gest, els cupaires continuen disposats a lliurar una batalla als comuns per capgirar les polítiques de les “últimes dècades” del consistori. En aquest sentit, Lecha ha llançat una advertència: “Pel 2017 volem el pa sencer i instem el Govern a començar a treballar”.

Un dels aspectes més rellevants, i que afirmen no haver pogut aconseguir, és la dissolució de la Unitat de Suport Policial (USP), la part del cos de la Guàrdia Urbana que executa funcions d’antiavalots. Des de l’Ajuntament aposten per modificar aquesta funció, però mantenir la unitat, punt que “ha allunyat la CUP del 'sí' als pressupostos”.

“Molta militància encara optava pel no, perquè de les 10 pedalades no podem dir que hi ha un resultat satisfactori”, ha explicat la líder cupaire a Barcelona, afegint, tot i així, que “va guanyar per majoria optar per l’abstenció”. “El 'sí' no entrava perquè estava molt lluny del que nosaltres volíem”, ha reblat. 

Suma ínfima

L'increment de crèdit derivat de les demandes de la CUP és baix. El total no ascendirà als 7 milions d'euros, en un pressupost global per al 2016 que sumarà 275 milions més que l'any anterior.

"Les nostres pedalades eren sobretot mesures polítiques", ha reivindicat la cara visible dels anticapitalistes. "Per nosaltres es poden fer girs cap a l'esquerra sense haver de posar partides absolutament extraordinàries", ha reblat.