La CUP anunciarà dissabte 10 de juny si es presenta o no a les eleccions generals del 23 de juliol. A través d'un comunicat, la formació anticapitalista ha informat que ja ha iniciat el procés assembleari per triar entre fer o no una llista per als comicis. Així, durant aquesta setmana, se celebraran Assemblees Territorials Plenàries, on participarà la militància de la CUP i de les organitzacions que donen suport a la candidatura actual i de simpatitzants d'assemblees locals avalats per aquestes. I, un dia abans, el divendres 9 de juny, la militància votarà telemàticament i el resultat es farà públic l'endemà, després d'un Consell Polític que se celebrarà a Sant Pere de Ribes.

Després d'aconseguir un resultat discret a les eleccions municipals del 28 de maig, la CUP ha de valorar si presentar-se a les generals és una bona idea per capgirar el mal moment en què es troba la formació de l'esquerra independentista. Així, els cupaires tornen al vell debat de si concórrer a unes eleccions espanyoles. I és que, tradicionalment, no s'hi han presentat.

Les eleccions generals del 2019 van ser les primeres en què la CUP va presentar candidatura, amb Mireia Vehí com a cap de llista. Aleshores, van obtenir dos diputats i un 6,35% de vot. Però la dinàmica en la qual es troba el partit no convida a l'optimisme. No només existeix el precedent de les municipals, sinó que les enquestes publicades fins al moment sobre les eleccions generals tampoc no pronostiquen un creixement destacable de l'esquerra independentista. Al contrari, algunes enquestes apunten que podrien perdre un diputat. Ara bé, per contra, el 23-J també pot ser vist com una molt bona oportunitat per tornar-se a enlairar. Veurem què acaba decidint la militància. 

La CUP només aconseguiria un diputat a les generals, segons una enquesta

L'enquesta publicada aquest dissabte per El País sobre les eleccions generals, que contempla una aliança entre Sumar i Podemos, atorga només un diputat a la CUP. Així, si es compleix el pronòstic del rotatiu espanyol, la CUP no aconseguiria remuntar. El sondeig també contempla l'escenari que les formacions a l'esquerra del PSOE no es posin d'acord i concorrin per separat al 23-J. En aquest cas, la CUP també obtindria un diputat. 

A qui tampoc no satisfarà l'enquesta és a ERC. I és que, segons l'enquesta, els d'Oriol Junqueras passarien de 13 diputats a 9 si Sumar i Podemos s'acaben entenent. Si no ho fan, els republicans aconseguirien 10 representants. Així doncs, en ambdós casos ERC no aconseguiria refer-se de la forta patacada de les municipals del 28 de maig. Per contra, Junts no patiria cap mena de desgast. Amb la unió de l'esquerra alternativa espanyola, Junts mantindria els 8 escons. I, amb la seva separació, guanyaria dos diputats.