La CUP no es mou. L'endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi estès la mà als anticapitalistes per pactar els pressupostos de l'any vinent, la diputada Eulàlia Reguant ha tornat a deixar clar que el seu grup polític és reticent d'aquesta proposta. I és que la CUP ja ha evidenciat durant les darreres setmanes que veu pràcticament impossible negociar els comptes de 2023 perquè el govern, per ara, respon "als interessos de Foment i la patronal", amb projectes com el Hard Rock i els Jocs Olímpics d'Hivern. L'any passat, els cupaires ja van desmarcar-se dels seus socis independentistes, i aquest cop sembla que podria passar el mateix.

"És mera retòrica", ha dit Reguant sobre la crida d'Aragonès perquè la CUP s'incorpori a la negociació pels pressupostos, i no confia que acabin sent "de xoc", com diu el president. "Uns comptes que reprodueixin els de 2022 ja tenen clara la nostra resposta. La mateixa resposta que vam donar el 2022", ha advertit en una entrevista de Ràdio 4. Així, si l'executiu català no deixa enrere les seves "lògiques convergents" en matèria econòmica, ja sap que els anticapitalistes repetiran el seu 'no'. No només s'ha quedat aquí, sinó que Reguant també ha lamentat que el govern no hagi fet cas a la CUP i hagi buscat altres socis per aprovar els seus projectes. "La pràctica del Govern durant aquest any de legislatura ha estat pactar les coses centrals amb PSC i comuns. Sempre hem dit que utilitzen la retòrica dels socis preferents, però els socis sempre són el PSC i comuns", ha retret.

Els comuns volen negociar amb temps

Els de Jéssica Albiach són, precisament, l'altra formació fora del govern que ha estat interpel·lada per part de l'executiu amb la intenció de negociar els comptes. I és que l'any passat, els comuns ja van acabar salvant els pressupostos després de la negativa de la CUP. Aquesta possibilitat és actualment força probable que torni a repetir-se, especialment tenint en compte que els comuns, per ara, s'han mostrat disposats a parlar sobre números amb Jaume Giró, posant només un grapat de condicions.

Avui, al mateix programa que Reguant, el diputat d'En Comú Podem Lucas Ferro ha demanat novament que el govern doni més temps per a les negociacions. Així, aposten per entrar ja al debat, i no incorporar-se a darrer moment va passar el 2021. "No es pot repetir el de l'any passat, perquè no es pot negociar a dues setmanes vista i una vegada els comptes ja han entrat al Parlament", ha dit. Més enllà d'aquesta condició, per als comuns també és imprescindible la finalitat dels comptes. "En moments de dificultats s'han de tenir pressupostos expansius i que ajudin els més afectats per la situació de crisi", ha avisat Ferro.