Paga més impostos aquella persona que té més diners? Un 80% dels espanyols creu que la resposta a aquesta pregunta és, per desgràcia, no. Així ho revela un estudi del CIS, que conclou que fins a 8 de cada 10 espanyols opina que el sistema fiscal de l'Estat és injust, mentre que només un 17,4 considera que aquesta recaptació si que s'efectua de manera justa i, per tant, hi contribueixen més els més rics. Amb tot, encara que la impressió generalitzada sobre els impostos és negativa, la majoria dels espanyols, 3 de cada 4, els considera necessaris, per diferents motius.

La pregunta de l'enquesta sobre aquest tema demanava que els espanyols s'identifiquessin amb una de les tres frases següents sobre els impostos: "Són necessaris perquè l'Estat pugui prestar serveis públics", "són un mitjà per redistribuir millor la riquesa" i "són quelcom que l'Estat ens obliga a pagar sense saber molt bé a canvi de què". D'aquestes, la majoria (59,4%) es va identificar amb la primera resposta, el 15,2% amb la segona i el 23,5% amb la tercera. D'aquesta manera, tot i que hi ha més gent que en té una visió negativa que no pas aquelles que pensen que serveixen per redistribuir la riquesa, les dues primeres opcions representen gairebé un 75% dels enquestats que es mostren a favor de pagar impostos. 

No hi ha voluntat de pagar-ne més 

Tot i aquesta opinió favorable, si els espanyols se'ls hi pregunta una escola del 0 al 10 si són partidaris de pagar més impostos per rebre més serveis públics (0) o hi estan en contra (10), la puntuació mitjana és de 4,16. Això implica que només hi ha una lleugera majoria a favor de contribuir més a les arques públiques. . 

Evadir impostos és la manera més fàcil de deixar de ser un bon ciutadà a ulls dels espanyols. En una altra pregunta de l'enquesta es va demanar que situessin del 0 al 10 la importància de no evadir impostos per ser un ciutadà exemplar, i la resposta mitjana va ser de 8,68, una xifra molt alta. De fet, és considerat més important que ser solidari amb la gent que està pitjor (8,55), i se situa en tercer lloc d'aquest rànquing només per darrere de respectar l'opinió de la resta (9,19) i complir sempre les normes (8,84)

Aquesta importància que els espanyols donen als impostos contrasta amb el fet que més de la meitat dels espanyols, un 55,7%, creu que la societat no en treu gairebé profit, per no dir gens, de la recaptació, mentre que només un 10% opina que se'n treu molt benefici i un 30,8% "bastant".