La CUP ho té clar: la llei general de comunicació audiovisual que prepara el govern espanyol i que desprotegeix el català té "una clara voluntat d'exterminar la llengua". Per aquest motiu en roda de premsa, la presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha emplaçat a les forces catalanes a fer un "front comú" per aturar "la barbàrie" que implica aquesta llei.

Per Sabater és necessari unir forces per prendre acords conjuntament i defensar-los tant a Catalunya com a Madrid, i ha insistit que aquesta llei agredeix "de forma flagrant" els drets lingüístics i la sobirania catalana. Sabater, a més, ha acusat l'Estat de no fer cas a la directiva europea que demana que es respecti la diversitat lingüística.

Crítiques al Pla de Govern

En la roda de premsa també ha intervingut el diputat de la CUP Xavier Pellicer, que s'ha mostrat molt crític amb el Pla de Govern per a la legislatura, presentat aquest mateix dimarts per la portaveu, Patrícia Plaja, després del Consell Executiu.

Pellicer ha exigit a l'executiu català que faci "un canvi de rumb immediat", i ha lamentat que al Pla s'hagin inclòs projectes com els JJOO d'Hivern. En aquest sentit, ha qualificat el pla de "continuista".

 

Els cupaires han criticat que al full de ruta que s'ha presentat hi hagi "infraestructures faraòniques i amb obsolescència programada", i ha retret que això camini "en sentit contrari" al que es va acordar per la investidura de Pere Aragonès. 

Per tot plegat, ha avisat que no és moment de "receptes velles" i ha demanat un "gir de 180 graus en les polítiques per aturar macroprojectes".

"No ens agrada l'enfocament general del Govern ni en l'acció fins al moment ni en les línies generals del pla; considerem que en el marc general denota continuisme", ha reiterat Pellicer.

Pressupostos de la Generalitat

A preguntes dels periodistes sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat, Pellicer ha dit que per seure a parlar-ne cal que s'estigui complint l'acord d'investidura, i ha avisat que els macroprojectes, enfocaments i "aromes de continuïtat", ho posen difícil.

En aquest sentit ha detallat que el suport de la CUP a la investidura constava de dues fases, la primera consistent a investir el president Aragonès a canvi que el Govern complís l'acord entre ERC i la CUP, i la segona consistent en la negociació dels pressupostos: "És important que la primera fase es compleixi, si no amb quina seguretat arribarem a compromisos?". 

"No serveix ni de lluny que el Govern enarbori les banderes de la recuperació econòmica, social, verda i feminista, si les polítiques són continuistes", ha afegit Pellicer, que ha acusat al Govern d'estar incomplint un acord "de mínims". 

Llei electoral catalana

Sobre la proposta per reactivar l'aprovació de la llei electoral catalana, aquesta vegada engegada per ERC, des de la CUP han explicat que donaran suport a la proposta de fer una ponència conjunta, ha dit que de moment no en tenen més detalls però que es comprometran perquè pugui tirar endavant.