La CUP considera que ha faltat unanimitat en el sector sobiranista en l'obertura dels ajuntaments el 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola. El portaveu del secretariat nacional dels cupaires, Quim Arrufat, ha demanat la implicació de tots els actors sobiranistes per garantir l'èxit de reivindicació. En una entrevista a l'ACN, ha assegurat que tot i les accions "d'alt contingut simbòlic" en el món local sobiranista, ha faltat coordinació entre els partits. Més enllà de les discrepàncies, Arrufat ha apuntat que la commemoració de la Constitució espanyola no representa "un dia per a la majoria", sinó "un règim que ens fa la vida impossible a nivell polític i democràtic".

En aquest sentit, Arrufat ha reivindicat la majoria a favor del procés constituent, que situa en un 60% dels suports, per posar-lo en marxa. Ha considerat que aquesta xifra de suports és suficient per "destituir el règim vigent" i construir-ne un de nou donant "la paraula a la gent". D'altra banda, el portaveu de la CUP ha assegurat que s'ha de parlar més de la constitució del nou Estat i, per això, ha demanat que el debat de la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament s'obri als ciutadans, de baix cap a dalt: començant des dels municipis.

Una constitució "envellida"

A parer dels cupaires, cal que les majories existents –la independentista i la favorable al procés constituent– "no vagin a parar contra un mur" sinó que produeixin "un canvi de xip polític" per arribar al procés constituent de l'Estat català. Arrufat ha deixat clar que no hi ha cap alternativa a la situació de "bloqueig" de PP, PSOE i C's, la banca i l'Íbex 35 per mantenir l'autonomia de Catalunya "intervinguda" dins d'un Estat "caduc" i en el marc d'una Constitució "envellida".

Sintonia amb ERC

Arrufat s'ha mostrat proper als posicionaments d'ERC. Aquest matí, en una entrevista a TV3, la republicana Marta Rovira ha explicat que la postura del seu partit és treballar i obrir els diversos ajuntaments on tenen representació el Dia de la Constitució, encara que ha destacat que la responsabilitat política haurà de ser únicament dels càrrecs electes i no dels funcionaris.